Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Sklářská škola v Novém Boru bude mít novou ředitelku

Archiv

Minulý ředitel Pavel Zatloukal rezignoval v červnu a od té doby byla řízením školy pověřena jeho zástupkyně. ČTK o tom dnes informoval hejtmanův náměstek Karel Dolejší.


Novoborská sklářská škola patřila k těm, které stále častěji kritizovali místní podnikatelé. Stejně jako dalším uměleckým školám v kraji jí vytýkali, že připravují umělce, a nikoli sklářské řemeslníky, které podniky ve výrobě nutně potřebují a musejí si je zaučovat samy. Právě lepší komunikaci se sklářskými podniky považuje Jindrová za svou prioritu. "Chtěla bych, aby se zaměstnavatelé podíleli na přípravě studijních programů, což nám umožňuje školská reforma," řekla dnes ČTK Jindrová. Škola by tak měla lépe reagovat na potřeby zaměstnavatelů a regionu, kde sklářství patří k nosným odvětvím.


Podle Dolejšího se na místo ředitele školy hlásili tři uchazeči. Projekt Jindrové byl nejlepší. "Slibujeme si od ní větší sepětí školy s praxí," řekl Dolejší. Studenti by se podle něho měli mimo jiné na praxi znovu vrátit do skláren a podniků a neměli by se na své povolání připravovat jen ve skleníkovém prostředí školy. Podle Jindrové by to bylo zajímavé hlavně pro studenty před ukončením oboru. "Bude ale hodně záležet také na zaměstnavatelích, s jakou přijdou nabídkou," uvedla.


Sklářství prošlo v posledních letech podle Jindrové určitou stagnací, která poznamenala i zájem o sklářské studijní obory. "Mám pocit, že toto období skončilo a zájem o sklo opět roste," řekla. Svědčí o tom podle ní i zájem o studijní obory. Letos škola otevřela tři třídy pro sklářské řemeslníky a jeden obor umělecký, navíc musela kvůli nebývalému zájmu otevřít hned tři třídy nástavbového studia ukončeného maturitou. V příštím roce chce škola otevřít také třídu gymnázia. Nyní v Novém Boru studuje kolem 400 mladých lidí.


Střední školství v Libereckém kraji prošlo letos optimalizací, která znamenala zánik čtvrtiny ze 48 škol a učilišť zřizovaných krajem. Důvodem byl úbytek žáků. Uměleckoprůmyslových škol se ale záměr nijak nedotkl. Náklady na ně jsou přitom výrazně vyšší než na jiné školy. Ve srovnání s gymnázii vynakládá například kraj na žáka sklářské školy v Novém Boru šestkrát více peněz. Podle hejtmana Petra Skokana jde ale o unikátní školy, které nemají v Evropě obdoby, a tak je třeba je zachovat. Kraj by je rád v budoucnu otevřel i studentům ze zahraničí.