Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Skláři v Novém Boru s obavami sledují sníh na střeše Crystalexu

Archiv

Haly sklárny jsou zastřešené jen lehkou konstrukcí, která na tuny těžkého mokrého sněhu není stavěná. V minulosti nic podobného nehrozilo, pokud se v halách vyrábělo, sníh na teplé střeše plynule odtával, řekl dnes předák odborové organizace František Kuric.


Podle vedení Crystalexu ale zřícení střechy nehrozí. "Napadlo sice hodně sněhu, ale byl suchý a bylo větrno, takže většina se ho dostala ze střechy přirozenou cestou," řekl dnes mluvčí Crystalexu Karel Samec. O odklízení sněhu ze střech výrobních hal se podle něho neuvažuje. "Nikdo si na střechu netroufne, je to nebezpečné i v létě, kdy vidíte, kam šlapete, natož teď v zimě," vysvětlil Kuric.


Obří kombinát Crystalexu v Novém Boru byl dokončen v roce 1967, postavila ho jugoslávská firma Union Engineering z Bělehradu, jež později vybudovala i českolipskou nemocnici. Závod tehdy představoval se svojí tavicí kapacitou sedmi šestipánvových pecí, sedmi dvoutunovými elektrickými vanami a rozsáhlými rafinačními provozy největší závod na výrobu užitkového skla ve střední Evropě.


Díky teplu, které sklářská výroba produkovala, nemusel podnik v minulosti problémy se sněhem řešit. To se ale letos změnilo. Crystalex na začátku ledna muset zastavit výrobu, když banky odčerpaly veškerou hotovost z jeho účtů. Firma, která je od 20. ledna v úpadku, nemá z čeho financovat výrobu ani vyplácet mzdy a ohlásila proto hromadné propuštění všech zaměstnanců. Zároveň majitelé požádali stát o pomoc při financování provozu do doby prodeje novému vlastníkovi. Že se v blízké době podaří výrobu obnovit, ale nikdo příliš nevěří.