Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Skláři v Lindavě vyrábějí koule pro unikátní zvonkohru

Archiv

Ojedinělá zvonkohra se rozezvučí pomocí klávesnice v nizozemském Utrechtu, světu se slavnostně představí příští rok na jaře. ČTK to dnes řekl mluvčí sklárny David Sobotka.


"Dekoračních koulí elipsovitého tvaru je 800, jsou z bílého, opálového, zeleného a modrého skla a mají průměr od 30 do 45 centimetrů, každá z nich je originálem," dodal ředitel firmy Jaroslav Turnhöfer. Skláři vyrábějí zakázku pro nizozemského výtvarníka Bernarda Heesena přímo pod jeho dohledem. Nástroj bude stát ve volném venkovním prostranství. Koule budou odrážet každodenní světelnou atmosféru - slunce, oblaka, bouřkové mraky nebo déšť. "Věž bude díky tomuto optickému efektu vypadat pokaždé trochu jinak," popsal.


Skleněné zvony jsou z olovnatého křišťálu, který má nejlepší zvukové vlastnosti. Zhruba 50 z nich vydává přesně vyladěný tón a další zvony pak volné zvuky. Hudebníci už pro věž skládají originální hudební kompozice. Celkový rozpočet projektu je 1,4 milionu eur (35,5 milionu korun).


Sklárna Ajeto se specializuje na malosériovou výrobu komplikovaných a exkluzivních děl z ručně foukaného skla. Uměleckým ředitelem firmy je renomovaný designér a architekt Bořek Šípek. Roční obrat firmy s 55 zaměstnanci se pohybuje kolem 45 milionů korun. Turnhöfer ČTK řekl, že vloni vykázala firma mírnou ztrátu, kterou zavinila silná koruna. Letos má skončit hospodaření firmy v černých číslech. "Docílili jsme toho hlavně úsporou nákladů a úpravou cen," poznamenal.


Téměř 85 procent produkce míří do ciziny, hlavně do USA, Itálie, Německa a Beneluxu. Stále více vyváží firma i do Asie, Šípek otevřel v Šanghaji své muzeum. I v Česku kupují sklo z Lindavy převážně zahraniční obchodníci. Díla sklárny Ajeto zdobí například královský palác v Norsku, luxusní zaoceánské lodi nebo nizozemský královský dvůr. Lustr podle návrhu Bořka Šípka visí i v obnovené opeře v Bělehradě.