Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Skalice dál bojuje o svou školu

Archiv

Úředníci by neměli bránit obcím v tom, aby měly školy i s malým počtem žáků, pokud je chtějí dotovat, řekl dnes novinářům starosta Skalice Jiří Löffelmann.


Škola ve Skalici má všech devět ročníků. Podle zákona by měla mít minimálně 153 žáků, chodí do ní ale 120 dětí. Starosta řekl, že jim ministerští úředníci radili, aby spojili třídy. Pak by počet dětí odpovídal požadovanému limitu. To ale odmítli. Do jedné třídy na prvním stupni chodí zhruba 15 dětí, pokud by se spojily dva ročníky do jednoho, pak ve třídě bude 30 žáků, a to je nepřijatelné, uvedl starosta. Nechtěli zrušit ani druhý stupeň. Škola v současnosti funguje bez výjimky z počtu žáků. Ministerstvo obci doporučovalo, aby ve škole zachovalo jen první stupeň, pak by mohla dál bez problémů fungovat, řekl  mluvčí ministerstva Ondřej Gabriel. Obec to ale neudělala, a tak měla úřad požádat o vyřazení školy ze sítě.


"Pokud tak neučinila, je to její selhání, které musíme napravit," poznamenal.


Podle ministryně Petry Buzkové, jejíž vyjádření mluvčí  tlumočil, škola porušuje v tuto chvíli zákon. Případy, kdy školy učí bez výjimky, má z jejího podnětu přezkoumat Česká školní inspekce. Takové by měly být vyřazeny ze sítě a výuka v nich ukončena.


Za zachování školy bojují i lidé z obce, kteří sepsali petici. Skalice školu považuje za jednu ze svých priorit, a je proto ochotna doplácet na platy učitelů 800.000 korun, i když s tím ve svém rozpočtu nepočítala. Provoz školy ji stojí milion ročně.


Podle dřívějšího vyjádření ministryně bylo třeba ke zpřísnění podmínek pro udělení výjimky přistoupit. Dětí v posledních letech výrazně ubylo, počet učitelů se tomu ale nepřizpůsobil. Začalo také přibývat žádostí o výjimku. Letošní rok byl ale zřejmě poslední, kdy ministerstvo o výjimkách rozhodovalo. Nový školský zákon, který začne platit od ledna, už minimální počet žáků nestanovuje. Bude jej upravovat vyhláška. Obce samy budou rozhodovat, jestli chtějí investovat do škol s malým počtem žáků.


Podle Löffelmanna a předsedy školského výboru parlamentu Waltra Bartoše, který se k jejich žalobě připojil, prý ale hrozí, že pokud počet žáků klesne pod určitou hranici stanovenou vyhláškou, bude zrušena. Výjimky se už dávat nebudou.