Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Silnice Libereckého kraje byly stejně nebezpečné jako předloni

Archiv

V Libereckém kraji však letos stoupl asi o desetinu počet havárií, při nichž policisté zjistili u řidičů alkohol. Celkem jich napočítali přibližně 500 a například v listopadu při nich zahynuli mladí řidiči v Roztokách u Jilemnice nebo v Klinkovicích u Semil.


"Oba riskovali a jeli velmi vysokou rychlostí," řekl ČTK velitel dopravní policie na Semilsku Milan Čermák. Podobný scénář měla i říjnová tragédie v Mimoni na Českolipsku, kde přišel o život zhruba dvacetiletý muž na místě spolujezdce. Třiadvacetiletý řidič vyvázl bez zranění a v jeho dechu policisté po nehodě zjistili alkohol. Příčinou havárie byla nepřiměřená rychlost. Auto narazilo do elektrické rozvodné skříně a do stromu.


Právě nezkušení řidiči s dosluhujícími, ale často silnými automobily byli loni v Libereckém kraji nejvíce nebezpeční. Jejich vozy navíc měly slabé bezpečnostní prvky. Nejhorší havárie uplynulého roku se v kraji odehrála na začátku července, kdy na Jablonecku zemřeli po nárazu do stromu tři mladí lidé. Řidiči ještě nebylo 18 let a na mokré vozovce jel v cizím starším autě příliš vysokou rychlostí.


Jak vyplývá z vyšetřování tragédií, často pramenily z nekázně a bezohlednosti motoristů a také z jejich neumění. Nejvíce lidí - 21, zemřelo loni na Českolipsku, na Liberecku devět, na Jablonecku osm a Semilsku sedm. Ve srovnání s rokem 2006 přibylo na Českolipsku šest obětí havárií a na Semilsku tři. Na Liberecku naopak policisté zaznamenali o devět obětí méně, na Jablonecku stejně jako předloni. "Na poklesu tragických nehod na Liberecku se podílela i minulá mírná zima," uvedla policejní mluvčí Vladimíra Vránová. Statistiky ale nevypovídají o bilanci nejzávažnějších havárií úplně přesně. Uvádí se v nich pouze oběti, které zemřely do 24 hodin po havárii.


Českolipsko, kde zahynulo nejvíce lidí v kraji, patří jako křižovatka důležitých cest do Prahy, Mladé Boleslavi, Liberce, Ústí nad Labem a do Německa k nejnebezpečnějším českým okresům. Třeba při podzimní tříhodinové kontrole na nebezpečné silnici I/9 mezi Českou Lípou a Doksy odhalili policisté 24 pachatelů dopravních přestupků. V úseku mezi Jestřebím a Starými Splavy překročilo 19 řidičů rychlost - někteří z nich o desítky kilometrů. "Řidiči se u nás často předjíždějí ve vysoké rychlosti všude, kde vidí kousek volného místa, a ohrožují motoristy před sebou i v protisměru," prohlásil velitel českolipské dopravní policie Staša Zikmund. Považuje za důležité, aby média lidem stále připomínala, jak obrovské tragédie přináší hazardování na silnicích.


"Drsné záběry zmrazí i riskující motoristy a alespoň nějakou dobu trvá, než se z nich zase stanou piráti. Policejní hlídky u silnic jsou důležité. Hlavní ale je, aby řidiči změnili své myšlení a uvědomili si, že člověk je bytost smrtelná a pokud někdo při havárii někoho usmrtí, zasáhne tragicky do života mnoha jeho blízkým. A také sám sobě," upozornil Zikmund.


V Libereckém kraji klesl loni počet těžce zraněných - z předloňských více než 200 na 196. Lehce zraněných bylo 1089 - o 34 více než loni. Loni policisté evidovali 7919 havárií, zatímco předloni skoro o 650 více.


Počet obětí havárií i letos zůstal hluboko pod tragickou bilancí z roku 2003. Tehdy na silnicích v Libereckém kraji zahynulo 68 lidí. Z posledních pěti let dopadl nejlépe rok 2004, kdy v kraji zemřelo při haváriích nebo zanedlouho po nich 41 osob.