Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Sexuální diskriminace i mezi lidmi bez domova

Archiv

Ve Speramu v Liberci je pro ženy jedno krizové lůžko, v Jablonci nad Nisou žádné. Podobně špatná situace panuje podle sociálních pracovníků i v dalších krajích.


"Azylový dům pro ženy bez domova bychom potřebovali, jsou bezbrannější než muži," řekla dnes vedoucí odboru sociálních věcí Krajského úřadu v Liberci Ludmila Šlechtová. Podle ní by se kromě Libereckého kraje měly o azylový dům pro bezdomovkyně postarat také města a obce a charity. V Domě humanity v České Lípě radnice vyčlenila pro ženy v noclehárně tři pokoje s osmi lůžky. Od mužské noclehárny je odděluje chodba a bezdomovci k ženám nesmějí.


"V zimě osm lůžek nestačí, po volných místech se ptají nejen bezdomovkyně z České Lípy, ale i z jiných částí republiky," uvedl pracovník Domu humanity Michal Sabáček.


V libereckém Speramu s 25 lůžky patří pouze jedno ženám. Nachází se v samostatné garsonce s vlastním WC a koupelnou, kam se muži nedostanou.


"Pro ostatní pokoje slouží společné WC a umývárna. Ženy by tam musely chodit společně s muži, což nejde," uvedl ředitel Speramu Václav Vrána. Z ostatních pokojů navíc žádný jiný nelze oddělit od ostatních a někteří muži s horší morálkou by se podle Václava Vrány pokoušeli k ženám dostat a obtěžovali by je.


Nejblíže od hranic Libereckého kraje leží azylový Dům naděje pro ženy v Litoměřicích - jediný v Ústeckém kraji. Uživilo by se v něm mnohem víc než současných 12 lůžek.


"Zájem je obrovský, volají k nám například ženy z Českých Budějovic nebo z Kladna," upozornil vedoucí Domu naděje Aleš Slavíček.