Dnes je 12. 09. 2024
svátek má Marie

Severovýchod vyčerpal z evropských fondů miliardu korun

Archiv

V programu je pro tento region vyčleněno k čerpání do roku 2013 dalších téměř 19 miliard korun. ČTK o tom dnes informoval předseda Regionální rady a pardubický hejtman Radko Martínek (ČSSD).


Dotace podle něj směřovaly do pěti prioritních oblastí, a to do dopravní infrastruktury, do měst a obcí, cestovního ruchu a do projektů podporujících rozvoj podnikání a technickou pomoc. Další dotace z regionálního programu půjdou na výstavbu silnic, dopravních terminálů, sportovišť, dětských hřišť a multifunkčních občanských zařízení. Podporu dostanou podle Martínka také muzea a nemocnice, centa měst a obcí nebo zanedbané výrobní areály.


Obce, města, kraje a další subjekty se podporu z ROPu ucházejí druhým rokem. Celkově dosud předložily 732 projektů, z nichž 341 získalo příslib dotace. Podle Kateřiny Jouklové z tiskové oddělení úřadu regionální rady bylo 130 úspěšných projektů z Královéhradeckého kraje. Dotace, které na ně přijdou, budou činit 3,694 miliardy korun. Do Pardubického kraje přijde z evropských fondů přes 3,381 miliardy korun, a to na 106 projektů. Liberecký kraj byl zatím úspěšný se 105 projekty v hodnotě 2,854 miliardy korun.


V Libereckém kraji se například za peníze z regionálního programu vybudují Kulturní a společenská centra ve Cvikově a Sloupu v Čechách na Českolipsku. Hodnota obou projektů přesahuje 122 milionů korun. V Hodkovicích nad Mohelkou a Josefově Dole díky dotacím zrekonstruují sportovní areály, Český Dub přestaví zchátralý dům na knihovnu a městský archiv, v Jablonném v Podještědí budou zase moci zmodernizovat radnici.