Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Setkání budovatelů cyklostezek

Archiv

"Semináře na krajském úřadu se zúčastnili zástupci měst a obcí, svazků, mikroregionů nebo naši partneři pro čtyři hlavní cykloturistické oblasti," dodala asistentka náměstka hejtmana pro cestovní ruch Dana Alaxinová.


Podle odbornice na cykloturistiku z krajského úřadu Ivety Moravcové pomáhají podobná setkání odstraňovat živelnost při vzniku a vyznačování stezek.


"Nemůžeme nikomu nic nařizovat. Pokud s námi ale začnou především města a obce spolupracovat, jejich cyklotrasy budou navazovat na okolní síť a kromě jiného získají větší šanci na peníze z grantů," dodala Moravcová.


V Libereckém kraji se nachází téměř 1900 kilometrů cyklotras v pohraničních horách i ve vnitrozemských rovinách.


Mezi největší připravované projekty patří cyklostezka Varhany z České Lípy do Kamenického Šenova, jež dostala jméno podle proslaveného čedičového útvaru, kudy povede. Letos skončí práce na projektu a obce podají žádost o dotaci z Evropské unie.


Projekt Pojizerské cyklotrasy vznikne v letech 2006 a 2007. Cyklotrasa kopíruje Jizeru od pramenů v Jizerských horách až do středních Čech k soutoku s Labem. Navazovala by na turistickou magistrálu Nová Hřebenovka - spojnici Krkonoš, Jizerských hor a česko-německo-polského Trojzemí. Mezinárodní cyklotrasa Odra-Nisa by propojila Liberecký kraj s německými stezkami a dalo by se po ní dojet až k moři. Projekt Krkonoše ze sedla kola kromě jiného počítá s dopravou cyklistů na horské hřebeny. Vyvezly by je tam cyklobusy nebo lanovky a seshora by se cyklisté dlouhými sjezdy dostali do Podkrkonoší, odkud by se jim nabídly pohledy na nejvyšší české hory. Projekt chce odvést cyklisty z přetížených vrcholových partií Krkonoš.


"Budování nových cyklotras stojí hodně peněz. Například na šest a půl kilometru z Frýdlantu do Heřmanic potřebují obce více než deset milionů korun," upozornila Alaxinová.