Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Sestra roku je také z České Lípy

Archiv

Tři zdravotní sestry z psychiatrické léčebny, z hospicu a záchranné služby se smí od nynějška pyšnit titulem Sestra roku 2003. Zvítězily totiž ve finále celostátní soutěže, která vyvrcholila dnes večer v sále pražského Žofína.


V kategorii Ambulantní péče si první cenu odnesla třiačtyřicetiletá sestra záchranné služby z České Lípy Libuše Vágnerová. Přestože sama utrpěla zlomeninu dvou krčních obratlů při srážce sanitky s automobilem, nejprve pomohla těžce zraněnému muži z vozu.


"Jsem ráda, že jsem zdravá a mohla jsem se vrátit znovu pomáhat," neubránila se slzám oceněná.


Ministryně Marie Součková se dnes při slavnostním večeru nechala slyšet, že české sestry se dokáží prosadit i v zahraničí a obstojí tam. Soutěžící v kategorii "Ambulantní péče" pak dostaly nelehkou otázku. Měly odpovědět, co by udělaly, kdyby se staly na jeden den ministryní zdravotnictví. Žádná z nich o tuto funkci nestála. Shodly se však na tom, že by sestrám zlepšily plat, aby do ciziny odcházet nemusely.


Kandidátky přihlásili do soutěže, kterou vyhlašuje vydavatelství zdravotnických tiskovin a časopis Sestra, jejich kolegové a kolegyně, lékaři i pacienti. Z došlých dopisů vybírala porota do každé kategorie po čtyřech finalistkách, které se utkaly dnes před diváky v sále Žofína. O vítězkách rozhodla odborná jury. V ní zasedl mimo jiné známý onkolog Pavel Klener či přednosta psychiatrické kliniky pražské Všeobecné fakultní nemocnice Jiří Raboch.


Záštitu nad akcí převzala jako při dvou předcházejících ročnících manželka bývalého prezidenta Václava Havla Dagmar. Přítomným se svěřila, že již měsíc svého nemocného muže opatruje, k tomu se jí rozstonala ještě maminka. "Přebíhám tedy z jednoho pokoje do druhého. Chtěla bych vzdát hold těm, kteří se takto starají o cizí lidi," řekla Havlová.