Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Senioři ve Sloupu v Čechách budou mít pohodlnější bydlení

Archiv

Stavební úpravy a vybavení přišly na 3,2 milionu korun a zaplatil je Liberecký kraj, zřizovatel domova. Nově postavené pokoje se prvně otevřou v pátek, řekl dnes mluvčí krajského úřadu Jiří Langer.


Podle zástupkyně ředitele sloupského domova Anny Markové je součástí upravených prostor také kuchyňka, malé kadeřnictví, zázemí pro sestry a hala. Domov, který sídlí v zámku z 18. století, se postupně opravuje od roku 2004. Kraj do oprav vložil již jednou téměř čtyři miliony korun, zbývající prostředky investoval domov z vlastních zdrojů a darů. "Máme 80 klientů, jen 15 procent z nich nežije zatím v bezbariérových opravených pokojích," dodal ředitel Zdeněk Vlk s tím, že jejich přestavba se uskuteční ještě letos a kraj na ni dá dalších sedm milionů korun.


Jako jeden z mála zemi a jediný v Libereckém kraji má sloupský domov oddělení se zvláštním režimem pro seniory závislé na alkoholu nebo trpící psychickými poruchami. Žije v něm 19 mužů v průměrném věku 65 let. "Jiné domovy lidi s těmito diagnózami nepřijímají, protože snadno převrátí zavedený systém naruby," uvedl vedoucí sociální pracovník Štěpán Hašek.


Klienti speciálního oddělení jsou z celé republiky. Zájem o umístění je větší než možnosti domova. Podle Haška by zařízení, kdyby mohlo zvýšit kapacitu, naplnilo ještě dvě podobná oddělení.


Pobyt v domově seniorů přitom není zadarmo, může stát až 7400 korun měsíčně. Pokud klient nemůže platit sám, pobyt hradí zřizovatel, tedy kraj. Oddělení pro alkoholiky je otevřené, ale platí v něm přísný domovní řád, nikdo tam nesmí přinášet a skladovat alkohol. Každé tři noci v měsíci po výplatě důchodů tam však personál zavedl plnou noční službu.


Česká republika se drží ve spotřebě alkoholu na předních místech v Evropě, každý Čech vypije v průměru asi deset litrů čistého lihu ročně. Pro seniory je přitom pití velmi nebezpečné. Alkohol se nesnáší s léky, které lidé důchodového věku často užívají. Zhoršuje i průběh nemocí vysokého tlaku, cukrovky, poruch výživy, onemocnění slinivky břišní, jater i duševních poruch. Ve vyšším věku hodně lidí omezí pití samo od sebe, jsou také ochotnější podstoupit protialkoholní léčení.


V Libereckém kraji funguje 15 domovů pro seniory, jejichž kapacita je 1275 míst. Osm z nich zřizuje kraj, pět patří obcím a dvě nestátním neziskovým organizacím. V krajských zařízeních jsou tři čtvrtiny klientů. Průměrný věk jejich obyvatel je 80 až 83 let. Dalších 1200 důchodců žije v domech s pečovatelskou službou. Roční dotace kraje do sociálních služeb činí asi 317 milionů korun, kraj tyto prostředky dostává od státu.