Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Scio: Doporučení Libereckého kraje omezuje podnikání

Archiv

"Už několik let zde existují společnosti, které komerčně připravují přijímací zkoušky, a najednou na trh vstoupí stát s produkty, které jsou zadarmo," řekl dnes novinářům ředitel Scio Ondřej Šteffl.


"Na rozdíl od Scio jsou služby poskytované Libereckým krajem a jeho partnerem zdarma, je tedy pochopitelný zájem organizace Scio kroky kraje přibrzdit, protože by se mohly stát inspirativními i pro ostatní kraje v republice," stojí v prohlášení vedoucího odboru školství Libereckého kraje Roberta Gamby na internetových stránkách.


Kromě testů CERMAT by střední školy podle rozhodnutí kraje měly přihlížet i k předchozím studijním výsledkům žáka a případným ústním pohovorům.


Společnost Scio si nechalo vypracovat analýzu hodnocení žáků CERMAT, ze které vyplývá, že pro přijímací zkoušky není vhodná. Odborníci, které oslovil CERMAT, ji zpochybnili. Diskusi o způsobu hodnocení žáků a přijímacích řízeních však CERMAT vítá.


Podle ředitele Prvního obnoveného reálného gymnázia v Praze Václava Klause by přijetí systému, kde by o přijímání žáků rozhodovaly jednotné testy na základních školách, vzalo těm středním právo vybírat podle svých kritérií.


"Je to jasný krok k unifikaci a je stejně špatné, pokud to bude soukromá společnost nebo stát," řekl.


Proti rozhodnutí akceptovat testy CERMAT pro žáky devátých tříd při přijímacích řízeních protestovali někteří ředitelé středních škol v Libereckém kraji. Například ředitelka Gymnázia F. X. Šaldy v Liberci Irena Přádná soudí, že by si každá střední škola měla stanovit svoje požadavky s ohledem na své zaměření a počet přihlášených. Věří ale, že započtení výsledku testů CERMAT přispěje k větší objektivitě než třeba hodnocení na základě vysvědčení.


V Karlovarském, Libereckém a Pardubickém kraji, kde se letos na jaře projekt hodnocení žáků devátých tříd testoval, se do něj zapojilo téměř jedenáct tisíc žáků. V únoru příštího roku už by to podle údajů společnosti mělo být na 60.000 z poloviny škol s devátou třídou po celé republice.


 Scio minulý školní rok připravovalo zadání k přijímacím zkouškám pro více než 300 středních škol. Využívá je například Moravskoslezský kraj, který je školám sám hradí.