Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Sbírka na zámek prodloužena

Archiv

"Sbírka měla původně končit už 31. prosince, my jsme se ale rozhodli prodloužit ji na tři roky," řekla starostka Milena Brožová. Zatím se podle ní podařilo nashromáždit téměř 300.000 korun, a to především od drobných dárců.


Rozsáhlý komplex zámku v Zahrádkách, pocházející ze druhé poloviny 16. století, vyhořel letos na konci ledna. Požár vypukl v podkroví a postupně se rozšířil na celou budovu. Propadla se střecha a další dvě patra. Na místě někdejší honosné budovy zůstaly jen ohořelé trosky. Příčinou požáru byla podle hasičů nedbalost nebo technická závada. Škody dosáhly 92 milionů korun. Téměř rok po požáru je objekt vyklizený a stavební úřad nařídil jeho provizorní zastřešení, aby nebyl dále devastován.


"Střecha by měla být dokončena v lednu," dodala Brožová. O dalším osudu památky zatím nebylo rozhodnuto.


O objekt má ale podle ní zájem norský podnikatel Erik Berg, který ve své vlasti provozuje několik hotelů. Šest set obyvatel malé obce věří, že zámek, který byl dominantou Zahrádek a dával práci desítkám jejích obyvatel, se podaří obnovit. I to byl podle Brožové důvod, proč obec bezprostředně po požáru - už 4. února - veřejnou sbírku vyhlásila a proč ji nyní prodlužuje.


"Věříme, že než sbírka skončí, začne se budova opravovat," vysvětlila Milena Brožová.


Příspěvky je tak podle ní možné dál posílat na účet u Komerční banky číslo: 196 657 750 217/0100.


Zámek, mezi jehož majiteli byl i Albrecht z Valdštejna, patří od roku 1945 státu. V roce 1974 získala objekt Karlova univerzita, která do rekonstrukce zámku investovala miliony korun. V objektu byl hotel s 96 lůžky, kongresovým sálem a učebnami. Univerzitě sloužil zámek před požárem jako středisko pro výuku jazyků a byl cenným zdrojem financí.