Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

S novým systémem dávek jsou v Libereckém kraji technické potíže

Archiv

"Dotace na pomoc v hmotné nouzi a na příspěvek na péči jsme dostali a dávky jsme začali vyplácet. Znamená to pro nás ale velkou zátěž," řekla vedoucí odboru sociální péče na libereckém magistrátu Pavla Červinská.


Podle ní začalo zavádění nového počítačového systému pozdě a scházel čas na jeho vyzkoušení. Školení bylo nedostatečné a chyběl při něm kompletní program. Některé důležité funkce programu se dotvářely a doplňovaly až během ostrého provozu.


Do konce minulého týdne úředníci liberecké radnice zpracovávali a rozesílali přes 2500 dopisů klientům, kteří měli automaticky nárok na příspěvek na péči. Když získají zprávu, kdo o klienty pečuje, udělají kroky k výplatě peněz.


"V příštích dnech budeme zpracovávat zbývající výplaty za leden. Přijímáme zároveň nové žádosti o příspěvky a rovněž žádosti o zvýšení příspěvků," uvedla Červinská.


Někteří klienti sociálního odboru o dávky přišli kvůli vyššímu rodičovskému příspěvku nebo kvůli změnám v okruzích společně posuzovaných klientů. Například nezaměstnaný syn, který bydlí s rodiči, se nyní posuzuje společně s nimi, zatímco dříve dostával dávku na výživu a část nákladů na domácnost jako samostatně posuzovaná osoba. Dolaďování počítačového programu ztěžuje práci také na odboru sociálních věcí na českolipské radnici.


"Dávky pomoci v hmotné nouzi však již přiznáváme a vyplácíme," uvedla mluvčí města Kateřina Amrichová.


Peníze radnice obdržela z Krajského úřadu v Liberci 8. ledna. Úředníci odeslali vyrozumění o nároku na příspěvek na péči více než 1515 klientům a nových žádostí o příspěvek na péči přijali zatím 200. Většina klientů již radnici informovala, jaké služby si za příspěvek na péči pořizují a jakým způsobem chtějí dostávat peníze.


"Očekáváme, že příspěvek na péči dostanou klienti včas," shrnula Amrichová.


V ostatních pověřených městech s rozšířenou působností v Libereckém kraji se situace s novým sociálním systémem vyvíjí podobně jako v téměř stotisícovém Liberci a čtyřicetitisícové České Lípě.