Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Rozvoj alternativních zdrojů energie

Archiv

Podpora obnovitelných zdrojů patří k prioritám v rozvojových plánech, cílem je zvýšit podíl spotřeby z těchto zdrojů v kraji, řekl ve čtvrtek náměstek libereckého hejtmana Luděk Suchomel.


Luděk Suchomel chce, aby se tomuto cíli v příštích letech podřídila i grantová politika kraje. V současné době ale klade důraz hlavně na osvětovou práci a informování.


"Proto jsme také letos uspořádali několik odborných konferencí, například na téma udržitelného rozvoje, ekologizace dopravy a také řadu specializovaných seminářů. V pátek se uskutečnil seminář věnovaný právě větrným elektrárnám," dodal.  


Obnovitelných zdrojů energií v kraji není mnoho. Přesto se ale region  může pochlubit například fungujícími kotelnami na biomasu v Novém Boru a v Jindřichovicích pod Smrkem, kde jsou i dvě větrné elektrárny.


"Za nedoceněné považuji malé vodní elektrárny, jsou to většinou stará díla, která si někteří nadšenci opravili a dodávají ekologickou energii do sítě, myslím, že by si zasloužili větší systematickou podporu," poznamenal náměstek.


Alternativní zdroje by podle dohod s Evropskou unií měly do roku 2010 dosáhnout osmi procent celkové energetické spotřeby v České republice. V současné době tvoří necelá tři procenta.