Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Rozhledna u pramenů Ploučnice zatím nebude

Archiv

Má projekt i pozemky a dohoda o spolupráci s Kooperací Liberec - St. Gallen, která bude stavbu financovat, je před podpisem.


"Věříme, že se změnu územního plánu podaří schválit ještě letos a rozhledna se začne stavět nejpozději v příštím roce," řekl dnes starosta Osečné Jiří Hauzer.


Osečná chce podle Hauzera vytvořit kolem pramenů Ploučnice odpočinkový areál dostupný i méně pohyblivým pacientům z nedalekých Lázní Kunratice. Tato oblast několik set metrů severovýchodně od Osečné je dosud turisty opomíjená, stejně jako většina Podralska, do kterého obec patří. To by ale v budoucnu měla podle Hauzera rozhledna změnit. Obec navíc postupně čistí a obnovuje i okolní rybníky a tamní mlýn, kde by měla v budoucnu vzniknout expozice starých lidových řemesel.


Rozhledna nad Jenišovickým rybníkem už kdysi stála, v 60. letech minulého století ji ale museli z bezpečnostních důvodů strhnout. Nová stavba bude ale stejně jako ta původní dřevěná. Autory návrhu jsou student Fakulty architektury Technické univerzity v Liberci Vojtěch Geryk a absolvent univerzity statik Vít Hušek. Jejich návrh zvítězil v soutěži, kterou obec Osečná vyhlásila společně s fakultou architektury loni na jaře. Celkem komise vybírala z osmi návrhů, šroubovice ve tvaru DNA se ale komisi i švýcarským partnerům líbila nejvíce. Dřevěná stavba podle Hauzera velmi dobře zapadne do krajiny a díky odpočinkovým místům na schodišti splňuje i požadavek dostupnosti pro lázeňské hosty. Rozhledna, jejíž výstavba přijde na dva miliony korun, dosáhne výšky 24 metrů.


"Bude o dva metry převyšovat okolní borovice," poznamenal starosta.


Rozhlednu postaví švýcarská firma, ale z českého dřeva. Mottem celé akce je totiž "Česká myšlenka a švýcarská přesnost".


Zde odkaz na vítězný návrh rozhledny.