Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Rodiče usmrceného chlapce chtějí po Kravařích náhradu škody

Archiv

Houpal se na ní se svým kamarádem. Českolipská policie obvinila z neštěstí učitelku Hanu Mrázovou z místní školy. Učitelka tehdy zastupovala ředitelku školy, za ublížení na zdraví jí hrozí až pět roků vězení.


Právník rodičů Milan Štětina uvedl, že odpovědnost za tragédii nese obec, která je zřizovatelem školy. Starostu Víta Vomáčku žádost o náhradu škody za chlapcovo úmrtí překvapila. "Obrat náhrada škody mně připadá neuvěřitelný. Pochopil bych pojem odškodné či vyrovnání za způsobenou psychickou újmu," dodal Vomáčka. Vomáčka odjel na dovolenou a stanovisko obce k případu sdělí, až se vrátí.


Policisté původně zjistili, že se nestal žádný trestný čin a chlapcovu smrt nikdo jiný nezavinil. Jeho rodina však podala stížnost a státní zástupce vydal pokyn, aby policisté ještě jednou prověřili okolnosti neštěstí. Obvinění učitelky ale matka tragicky zesnulého školáka nečekala. "Podle mne za to vůbec nemohla. Ve vedení školy byla krátce a nemohla zajistit vše," prohlásila matka. Podle ní mělo zajistit správné upevnění stojanů bývalé vedení školy a obec.


"Trestní oznámení jsme nepodávali proto, aby byl někdo potrestaný. Chtěli jsme, aby došlo k nápravě a nic podobného se už nikdy nemohlo opakovat," řekla matka. Mrázová řídila školu v Kravařích od konce předloňského února a neštěstí se odehrálo v době, kdy probíhalo výběrové řízení na nového ředitele, uvádí Českolipský deník. "Jako pověřená ředitelka školy řádně nezajistila kovovou konstrukci basketbalového stojanu, volně uloženého na školním hřišti," stojí v policejním usnesení.


"Tragédie se mě ohromně dotkla. Způsobila ji naprosto nešťastná shoda náhod a obvinění mě velmi překvapilo," řekla Mrázová deníku. Čtrnáctiletý chlapec zemřel v sobotu 12. května 2007 v liberecké krajské nemocnici. Těžká a asi čtyři metry vysoká ocelová konstrukce ho o den dříve udeřila do čela a podlehl těžkým zraněním hlavy. Na konstrukci si hrál se svým kamarádem. "Chlapci našli způsob, jak se na konstrukci houpat. Jeden ale seskočil a druhého konstrukce bohužel přimáčkla," řekl po tragédii starosta Kravař Vít Vomáčka. Myslí si, že na tragédii nenese vinu nikdo.


Konstrukce byla kvůli údržbě bez desky s basketbalovým košem. "Nikdy nás nenapadlo, že by mohla být nebezpečná. Dva dospělí muži mají problém kovový rám zvednout, jak je těžký," upozornil Vomáčka.