Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Rigův poradce odchází z ministerstva

Archiv

Jeho odchod z ministerstva souvisí se zjištěním, že byl dlouholetým agentem komunistické Státní bezpečnosti (StB) a podle interních dokumentů nynější kontrarozvědky měl i vazby na sovětskou tajnou službu KGB. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes.


Mluvčí resortu Ivo Mravinac listu řekl, že Malata odchází na základě dohody a bez jakéhokoli odstupného. Ministr Milan Urban (ČSSD) podle něj usoudil, že takový člověk nemá na ministerstvu místo. Urban zároveň rozhodl, že nechá prověřit celý projekt na podporu Iráku, v jehož rámci stát vybírá firmy, kterým dá dotace, aby se mohly zapojit do podnikání ve válkou poničené zemi.


"Právě byla uzavřena první etapa přihlášek firem, které by mohly získat státní dotace, a pan ministr to zastavil. Chce mít jistotu, že s ničím nebylo manipulováno," uvedl mluvčí.


Malata má podle MfD rozsáhlý majetek. Kromě bytu v Praze vlastní letní sídlo v chráněné krajinné oblasti u České Lípy. Do něj investoval již kolem deseti milionů korun a podle někdejšího společníka v podnikání Františka Riga, který je nyní ve vězení za stomilionový podvod, vlastní i významnou sbírku starožitností. Rigo také uvedl, že Malata byl jeho poradcem v podnikání a že mu za to platil.


"Bylo to vždy hotově a bez jakýchkoli dokladů," přiblížil odsouzený podnikatel.