Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Řidiči dostávají body za rychlost, světla a pásy

Archiv

Většina městských úřadů však ještě v červenci neudělila ve správním řízení žádné vysoké pokuty za nejhorší dopravní přestupky. ČTK to zjistila při anketě.


"Ve správním řízení dostal pokutu zatím jen motorista, který kvůli nepřiměřené rychlosti zavinil nehodu. Pokuta byla v rozpětí od 2500 do 5000 korun," řekla mluvčí jablonecké radnice Milena Jelínková. Mezi více než 30 oznámenými přestupky, jimiž se jablonecký odbor dopravy ve správním řízení zabývá, vévodí parkování na místech vyhrazených pro tělesně postižené lidi. Do čtvrtka šlo o 15 případů.


V České Lípě úředníci zaznamenali, že v okrese se body za překračování rychlosti udělují v neobvykle velkém množství ve Stráži pod Ralskem. V České Lípě, v Semilech a v Turnově však zatím odbory dopravy nedaly ve správním řízení ani jednu pokutu. Řeší tam totiž ještě závažné přestupky z června i z května. "Policisté mají na vyřízení přestupků 30 dnů a podklady o mnoho dříve nedostáváme," vysvětlil vedoucí odboru dopravy na semilské radnici Jiří Eichler. Jeho turnovský kolega Pavel Vaňátko dodal, že rozhodnutí o přestupcích ze začátku července začnou úředníci vydávat nejdříve za dva týdny.


V České Lípě odebrali jednomu motoristovi řidičský průkaz za alkohol. Potrestá ho však soud - buď vězením, nebo vysokou pokutou. O řidičský průkaz přišel opilý motorista také v Turnově. "Počítačové programy na zpracování přestupků jsou pomalé, což nám komplikuje práci," uvedl vedoucí odboru dopravy v České Lípě František Ondřej. Podobné zkušenosti získali i v některých jiných městech v kraji. V Liberci přidělili úředníci zatím nejvíce bodů za překročení rychlosti. Řidič jel mimo obec o 50 kilometrů rychleji, než směl, a dostal pět bodů. Liberecká radnice vede v evidenci zhruba 100 řidičů, jimž přibyly body.


Silniční zákon přinese více práce nejen úředníkům ve velkých městech, ale také soudcům. Řízení motorového vozidla s větším množstvím vypitého alkoholu se znovu stalo trestným činem. Za ohrožení pod vlivem návykové látky hrozí až jeden rok vězení nebo vysoký peněžitý trest. Přesto policisté přistihli v Libereckém kraji za volantem v červenci několik desítek opilých řidičů. Motocyklista měl na Jablonecku v dechu přes 3,5 promile a havaroval v zatáčce. Ve stejném okrese policisté odhalili ve čtvrtek v noci řidiče toyoty s více než 1,6 promile.