Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Rekonstrukce mostu omezí provoz na křižovatce v Okrouhlé

Archiv

Provoz bude do té doby v obou směrech převeden na nájezdové větve, řidiči by proto měli věnovat zvýšenou pozornost dopravnímu značení. ČTK to dnes řekl Pavel Slavík z krajského odboru dopravy.


Rekonstrukce frekventované křižovatky přijde na zhruba 30 milionů korun. "Nepřehlednou a nevyhovující křižovatku nahradí dva kruhové objezdy a silnice se také rozšíří," řekl náměstek ředitele libereckého Ředitelství silnic (ŘSD) a dálnic Jan Stach. Podle policie nebyla sice křižovatka místem vážných dopravních nehod, nevyhovovala ale potřebám moderní dopravy. Silnice byla nepřehledná a špatně značená a motoristé se tam často dostávali do protisměru.


Křižovatka je jedním z výchozích bodů plánované přeložky silnice I/9, která má obejít Českou Lípu a Nový Bor. Tranzitní dopravu, která dnes prakticky projíždí městy, má odvést mimo zástavbu. Přes deset kilometrů dlouhá komunikace by se do původní trasy měla vrátit až u Sosnové, kde byla zahájena stavba další mimoúrovňové křižovatky. "Celý projekt přijde na zhruba pět miliard korun a po nové silnici bychom se mohli svézt v roce 2016," řekl již dříve ČTK ředitel libereckého ŘSD Josef Jeníček.


Podle Staši Zikmunda z českolipské policie je nejproblematičtějším úsekem silnice trasa mezi Novým Borem a Českou Lípou. Rovná, před pár lety opravená silnice, svádí k rychlé jízdě. Komunikace je ale úzká a podle odhadů po ní v roce 2010 projede denně kolem 16.000 automobilů. "Problematický je také příjezd do České Lípy, kde v posledních letech vznikla podél trasy řada nákupních center," řekl Zikmund.