Dnes je 24. 09. 2024
svátek má Jaromír

Reakce Strany zelených na Deník H.V. 13/2004

Archiv

Pan Vítek na stránkách i-novin napsal, že Strana zelených chce být protipólem politikům, kteří bez ohledu na občany prosazují různé prázdné stranické principy a  své sobecké zájmy. Měl pravdu, Strana zelených skutečně chce být takovou alternativou. Chce být úspěšnou politickou stranou po vzoru svých evropských partnerů – konkrétně v sousedním Německu jsou zelení stranou vládní a Joska Fischer, jeden z nejznámějších představitelů zelených, ministr zahraničí Spolkové republiky Německo, je nejoblíbenějším německým politikem.



Troufám si však s panem Vítkem polemizovat v otázce politického programu Strany zelených. Troufám si tvrdit, že Strana zelených nabízí občanům  České republiky jeden z vůbec nejlepších politických programů v této zemi. Vedle kvality života, nové, živé demokracie, ekologické udržitelnosti zahrnuje i program pro zemědělství, zdravou výživu, pestrou krajinu, ekonomiku, spravedlivou společnost, zahraniční politiku, vzdělání, vědu, kulturu, mediální politiku, bydlení, zdraví, justici a bezpečnost až po představu zelených o politické kultuře coby službě ve veřejném zájmu. Takový politický program nelze vtěsnat do jedné tiskové zprávy – ani ho bez čtení popsat jednou větou a přirovnávat k plochosti programů jiných politických stran.



K programu Strany zelených se vyjádřil mimo jiné i bývalý ministr kultury, diplomat, ředitel Divadla na Vinohradech Martin Stropnický: „Zelení mne přesvědčili svým kvalitním evropským programem. Je pozitivní, sebevědomý a současně realistický. Naivně nejásá, populisticky nestraší a nehlásá ani ono pověstné ano, ale.“



Zelení jsou přesvědčeni, že snahy ekologů, aktivistů, občanů hájit životní prostředí a požadavek na co nejvyšší kvalitu života musí mít zastání na půdě obecních, městských i krajských zastupitelstev stejně jako na půdě Parlamentu. Většina politických stran – ať už mají ve znaku růži, třešničky a nebo modrou straku – v prosazování těchto zájmů selhala. Proto je nutné, aby v zastupitelských orgánech měla své místo Strana zelených.  Tento fakt si uvědomuje řada lidí především z neziskových organizací. Za poslední rok do Strany zelených vstoupilo 600 nových členů. O jejich aktivitách, o politickém programu Vize ekologické demokracie a dalších zajímavostech se ale dočtete na oficiálních internetových stránkách SZ na adrese www.zeleni.cz,  ne na internetových stránkách neziskových ekologických organizací.


S pozdravem a díky za vstřícnou reakci,



Jana Ulbrychová, místopředsedkyně Strany zelených