Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Ranění při teroristickém útoku raději utekli, než by se nechali odvézt do Lípy

Archiv

Měli obavy z problémů při návratu domů, a tak několik z nich ze sanitek uteklo, řekl ředitel Středočeské záchranné služby Robert Zelenák.


O přepravu figurantů zpět do Kralup se přitom postarali hasiči. Nebyl to jediný problém s převážně mladými lidmi představujícími zraněné a mrtvé. Několik dalších řešilo potíže s chladným počasím alkoholem.


"Dá se říct, že tři z nich poté nebyli schopni výkonu služby figuranta," uvedl středočeský hejtman Petr Bendl.


Přibližně dvě stě figurantů působilo na nádraží v Kralupech nad Vltavou, kde hasiči, záchranná služba a policisté v noci na dnešek nacvičovali zásah v případě teroristických útoků. Mrtvé a zraněné představovali realisticky nalíčení středoškolští studenti a dobrovolní hasiči. Figuranti se cvičení zúčastnili dobrovolně a bez nároku na odměnu. Dobrovolným hasičům bude uhrazena ztráta výdělku v zaměstnání a studenti dnes nemusí do školy.


Marek Uhlíř ze středočeské záchranné služby uvedl, že během cvičení nemuseli zdravotníci ošetřit žádná skutečná poranění figurantů či členů záchranných týmů. Cvičení nijak neohrozilo normální činnost zdravotních záchranářů, kteří během noci zasahovali u devíti skutečných případů ohlášených na lince 155.