Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Ralsko má opravenou faru

Archiv

"Je to první projekt v oblasti sociální integrace v Libereckém kraji, který se v rámci programu SROP podařilo dokončit," poznamenal s tím, že obec s 2000 obyvateli musela na rekonstrukci přidat z vlastních zdrojů jen 12 procent nákladů. Zbytek uhradily Evropská unie a ministerstvo pro místní rozvoj.


Bývalou faru v Ralsku využívala naposledy Sovětská armáda. Když budovu v roce 1990 opustila, byla ve velmi špatném stavu. V minulých letech ji škodily i povětrnostní vlivy a neodborné úpravy. Podle dostupných historických pramenů byla původní fara postavena v raně gotickém slohu ve 13. století zřejmě současně se sousedním kostelem svatého Jiří. Záměrem obce bylo zachovat z ní co nejvíce, ale už po prvním průzkumu se investor musel s myšlenkou pouhé rekonstrukce kvůli špatnému technickému stavu rozloučit. Jediné, co z původní stavby zůstalo, je půdorys a metr silné kamenné obvodové zdivo z místní opuky.


V novém setkávacím centru vznikla společenská místnost, počítačová učebna, dvě klubovny a kancelář. Pracovat v něm bude jeden správce a koordinátor. Scházet se tam budou zahrádkáři, důchodci nebo fotbalisté. Bude v něm sídlit i sdružení, které zajišťuje vzdělávání Romů. "Spolky se dosud scházely na úřadě, v hospodě nebo na zahradách," uzavřel Šolc.