Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Rallyecrossová elita se po roce vrací do Sosnové

Archiv

Zatímco v zahraničí vždy startuje řádově maximálně desítka reprezentantů, do Sosnové se jich přihlásilo šestadvacet. V nejslabší divizi 1A tak například tvoří více než polovinu startovního pole.


"To je však stejné jako v ostatních zemích. Jezdců, kteří startují v celém seriálu, tolik není a vždy je doplňují místní," uvedl ředitel závodu Jan Mochan.


V Sosnové se v minulosti již čtyřikrát podnik ME uskutečnil, před rokem hostily elitu tohoto sportu Sedlčany. Trať však oproti minulosti moc změn nedoznala.


"Areál ale stále vylepšujeme a upravujeme," řekl Mochan.


Z předních jezdců průběžného pořadí by měl v Sosnové chybět pouze Francouz Jean-Luc Pailler, jenž upřednostňuje start v republikovém šampionátu. Lídři jednotlivých divizí Jos Kuypers z Nizozemska (divize I), Fin Jussi Pinomäki a Marcus Nilsson ze Švédska (divize II) i Ron Snoeck z Nizozemska (divize IA) přijedou.


Z českého pohledu na tom jsou nejlépe v nejslabších šestnáctistovkách zatím třetí Jaroslav Kalný a Roman Častoral, kterému patří v prostřední kategorii čtvrté místo. V roce 2002 nejlepšího výsledku z Čechů dosáhl v hlavní a nejsilnější divizi I Pavel Koutný, jenž ve finále nestačil jen na Švéda Kennetha Hansena.


"Na tenhle závod si vzpomínám. Sosnová však obecně patří mezi mé oblíbené okruhy a určitě mi sedí," uvedl Koutný.


Vstup do sezony se mu moc nevydařil a v předešlých dvou závodech získal hlavně kvůli technickým problémům jen deset bodů. "Zatím to není nic moc, ale i díky tomu, že ve Francii jsem utvořil rekord tratě, vím, že auto funguje. Je už ale staré a takové problémy holt přicházejí," krčil rameny Koutný, který však momentálně staví novou Fabii. Za stávající ford by ji měl ale vyměnit až v závěru sezony.


V Sosnové se v minulosti dařilo i Kalnému, který zde v roce 1998 oslavil svůj druhý evropský titul. "Někdo sice říká, že doma se mu jezdí blbě, protože je tady řada známých, ale mně to tolik nevadí," pousmál se Kalný, který je s předchozími závody ME spokojen na padesát procent.


"Druhé místo ve Francii je dobré, ale v Portugalsku mě podle mého neprávem vyloučili. Jinak bych tam třetí byl určitě," zlobil se ještě s odstupem několika týdnů.


Po návratu z Francie se Kalného tým zaměřil na vylepšení peugeotu.


"Zejména jsme se snažili vůz odlehčit a zkracovali jsme kvalty," řekl Kalný. Soupeři, zejména Snoeck a Polák Groblewski, totiž mají k dispozici výborně připravená auta.


"Hlavně Snoeckovi to až neuvěřitelně jezdí," přiznal úřadující mistr Evropy, který byl na této trati před čtyřmi lety druhý.


Víkendový program bude na Českolipsku zahájen pátečními administrativními a technickými přejímkami. Volný a oficiální trénink je na programu v sobotu, kdy budou také zahájeny první série rozjížděk. Po jejich druhé a třetí sérii se v neděli uskuteční finálové jízdy, které budou zahájeny v 15:40. O patnáct minut později začne přibližně hodinový přímý přenos České televize.


Průběžný stav seriálu:


Divize I: 1. Kuypers (Niz./Ford Focus) 34 bodů, 2. Eklund (Švéd./Saab 9-3) 31, 3. K. Hansen (Švéd./Citroën Xsara) 26, ...10. Koutný (ČR/Ford Focus) 10.


Divize II: 1. Pinomäki (Fin./Renault Clio) a Nilsson (Švéd./Peugeot 206) oba 37, 3. Sachweh (Nor./Opel Astra) 24, 4. Častoral (ČR/Opel Astra) 18, ...6. Racek (ČR/Renault Clio) 17, 16. Peruth (ČR/Peugeot 306) 7.


Divize 1A: 1. Snoeck (Niz./Seat Ibiza) 37, 2. Groblewski (Pol./VW Polo) 35, 3. Kalný (ČR/Peugeot 206) 28, ...5. Veverka (ČR/Peugeot 206) 23, 6. Čermák (ČR/Škoda Fabia) 17, 20. Kotek (ČR/Škoda Felicia) 4.