Dnes je 01. 10. 2024
svátek má Igor

Radiologové vyšetřují s novým přístrojem

Archiv

Také se zde, ve spolupráci s gastroenterology, provádějí i náročná vyšetření a ošetření žlučových cest, která jsou často nezbytná při onemocněních slinivky břišní i při dalších onemocněních  žlučových cest. V důsledku kvalitnějšího zobrazení se  snížila dávka záření i opakovaná vyšetření. Vzhledem k možnostem polohování přístroje je vyšetření pro pacienty  pohodlnější.
„Na novém přístroji se provádějí i základní vyšetření cév dolních končetin a tak prodlužujeme životnost stávajícímu speciálnímu přístroji z roku 1996,“ uvedla primářka MUDr. Hana Čerbáková. Jak doplnila, moderní přístroj nese označení ULTIMAX a je od firmy Toshiba: „Výrazně zkvalitnil naši práci, zejména při porovnání s předchozím přístrojem Euraskop SWISSRAY, který byl v posledních letech mimořádně poruchový, takže došlo k nucenému úplnému odstavení přístroje z provozu.“


Na nákup zařízení přispěl Krajský úřad Libereckého kraje významnou částkou 6 mil. Kč. Celková cena byla více než 9 milionů korun. Rozdíl bude nemocnice hradit formou splátek z vlastních zdrojů. S instalací přístroje byly spojeny i drobné technické a stavební úpravy pracoviště. Veřejná zakázka proběhla dle zákona č. 137/2006 Sb.


„Po krátkém týdenním zaškolení pracujeme v celém rozsahu možných metod a přístroj je k vyšetřování  dostupný čtyřiadvacet hodin denně,“ dodala primářka Čerbáková.


Předvedení nového vyšetřovacího kompletu se v NsP Česká Lípa uskutečnilo v úterý 29. ledna 2008 od 9.00 hodin, mj. za přítomnosti hejtmana Libereckého kraje pana Petra Skokana, radního pro zdravotnictví MUDr. Jaroslava Krutského, Hany Moudré, starostky města Česká Lípa, vedení nemocnice a dalších hostů. Přítomni budou také představitelé firmy AUDIOSCAN, která modernizaci realizovala.