Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

První třída v Česku zkusí on-line vyučování

Archiv

"Doděláváme v projektu poslední úpravy," řekl Hospodářským novinám Petr Vrabec z EDU Vision, který má projekt Domácí digitální škola na starosti. Podobná netradiční výuka je běžná například v Británii a Francii.


"Projekt se mi velmi líbí. Navíc nyní školy bojují o žáky a s touto novinkou můžeme v konkurenci uspět a nalákat na školu více dětí," uvedl ředitel českolipské průmyslové školy Petr Veselý.


Při výuce přes internet se na obrazovce počítače s webovou kamerou zobrazí tři okna. V prvním oknu sleduje student přímo on-line výuku ve třídě. Vidí své spolužáky, učitele a slyší výklad. V rohu třídy se totiž nachází webová kamera s mikrofonem.


Ve druhém okně se studentovi zobrazují poznámky k učivu v powerpointové prezentaci. Třetí okno slouží studentovi ke komunikaci s učitelem. "Může učiteli poslat mail, chatovat s ním nebo napsat písemnou práci a diktát zároveň se svými spolužáky," vysvětlil Vrabec. EDU Vision projekt nabízela na více školách, ale učitelé se on-line výuky mnohdy báli. Podle Vrabce nechtěli pracovat s novými technologiemi a učit se nové věci.


Českolipská průmyslovka plánuje on-line výuku pro dlouhodobě nemocné studenty, odkázané zatím pouze na učebnice. "Nebojíme se, že by studenti on-line výuku zneužívali a flákali se doma. Je to doplněk, stěžejní výuku musí splnit stejně ve škole," upozornil Veselý.


O zavedení on-line výuky uvažují všechny základní a střední školy v České Lípě. Na jejím financování by se podílelo i město. Příprava jednoho učebního předmětu může vyjít až několik milionů korun. Pořizovací náklady na technické vybavení se pohybují kolem 100.000 korun. Školy si mohou předměty předávat.


Vrabec řekl, že on-line výuka se hodí v případech, kdy se na vesnicích zrušily školy a děti dojíždějí do města. "S on-line výukou by do školy chodily tři dny a dva dny by sledovaly výuku přes internet," dodal Vrabec. On-line výuka by dokázala nahradit školu i dětským pacientům v nemocnicích.


Projekt Domácí digitální škola se pilotně ověřoval na Sportovním gymnáziu v Ostravě. On-line výuky se účastnil chlapec, který trpěl vážným onkologickým onemocněním a byl dlouhodobě v pražské motolské nemocnici.