Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Prodej českolipské teplárny začne řešit policie

Archiv

Podle nich je prodej teplárny pro město velmi finančně nevýhodný. Informuje o tom dnešní liberecká příloha Mladé fronty Dnes (MfD).


Štrumfa a Máška mají podezření, že město prodalo akcie a infrastrukturu teplárny za cenu o 100 milionů korun nižší, než byla jejich skutečná hodnota. "Domníváme se, že každý, kdo hlasoval pro prodej teplárny, se dopustil trestného činu porušování povinností při správě cizího majetku," řekl MfD Štrumfa. V oznámení, které podali na státní zastupitelství, se Štrumfa a Máška zmiňují i o podezření z korupce.


Česká Lípa rozhodla na konci května o prodeji svého většinového podílu v Českolipské teplárenské společnosti a teplárenské infrastruktury skupině MVV Energie CZ za 220 milionů korun. Za teplárenskou infrastrukturu si město řeklo 150 milionů korun a za akcie 70 milionů korun.


Kritikům prodeje teplárny vadí, že vedení města navrhlo teplárnu prodat i s nerozděleným ziskem. Ještě loni v listopadu měla teplárna na svých účtech celkem 170 milionů korun, přesto město akcie prodalo jen za 70 milionů korun, tvrdí MfD.


"Je to úplně stejné, jako kdybych prodával auto za 160.000 korun a do kufru auta připravil dalších 220.000 korun v bankovkách. Je jasné, že prodej českolipské teplárny je podvod a město kvůli němu přijde minimálně o 100 milionů korun," prohlásil zastupitel za ODS a senátor Karel Tejnora. Jeho straničtí kolegové z vládnoucí radniční koalice však hlasovali pro prodej teplárny a přidali se k nim kromě jiných zastupitelů i dva ze tří komunistů.


Podle vedení českolipské radnice se ale nedá říct, že město prodalo teplárnu i s bonusem 170 milionů korun. "Ta částka nemá objektivní vypovídací hodnotu. Na konci loňského roku vlastnila Českolipská teplárenská finanční majetek, který byl o více než 10 milionů nižší, v lednu se poté jednalo o částku 130 milionů korun, stejně tak v měsíci únoru a březnu," upozornila českolipská starostka Hana Moudrá (ODS). Podle ní navíc městu patřil jen podíl odpovídající tomu, kolik akcií Českolipské teplárenské město drželo. Šlo o 65 procent akcií.


Česká Lípa prodala letos teplárnu na základě posudku společnosti Newton Management, vypracovaného pravděpodobně již v roce 2006, uvádí MfD. Podle Tejnory pracoval Newton Management s neaktuálními údaji. "Jako základ si firma vzala roky 2003 a 2004, kdy společnost splácela úvěr a kdy její zisk nebyl tak výrazný," vysvětlil Tejnora.


Když zastupitelé v České Lípě před několika týdny rozhodovali o prodeji domů na náměstí, vycházeli ze dvou posudků. Na teplárnu s mnohanásobně vyšší hodnotou si nechali posudek vypracovat jen jeden, shrnuje MfD. V České Lípě se právě rozbíhá petice obyvatel města proti prodeji teplárny.