Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Přípravu MS v klasickém lyžování provázely různé problémy

Archiv

Červen 2004 - Dva týdny po úspěšné volbě byl na konferenci lyžařského svazu odvolán z funkce dosavadní předseda Roman Kumpošt i celý výkonný výbor; na post svazového šéfa delegáti dosadili Aleše Vaňka.


Listopad 2004 - Do předsednictva organizačního výboru MS byla zástupci Liberce navržena běžkyně Kateřina Neumannová, lyžařský svaz ji nicméně do této role neschválil.


Červen 2005 - Pořadatelé MS byli nuceni slevit ze svých požadavků a místo jedné miliardy korun požádali stát zhruba o poloviční částku.


Červenec 2007 - Ministerstvo školství vyjádřilo vedení organizačního výboru MS nedůvěru a rozhodlo se dosadit pod podmínkou dalšího financování akce do předsednické funkce Neumannovou. Po odvolání Kumpošta podalo výpověď dalších 15 lidí z organizačního výboru.


Leden 2008 - Pár dnů před závody Světového poháru, generálkou na MS, se ve skokanském areálu Ještěd zřítil kus svahu, nadcházející akci to ale neohrozilo.


Únor 2008 - Závody SP se kvůli nedostatku sněhu uskutečnily v omezeném rozsahu; pořadatelé dovezli sníh z Jizerských hor, avšak porušili přitom zákon o ochraně přírody.


Leden 2009 - Pořadatelé čelili stížnostem některých obyvatel z domů u areálu ve Vesci na velký hluk ze sněhových děl; podle hygieniků nemohlo uvnitř bytů dojít k překročení limitů.


- Při nočním vandalském útoku v areálu ve Vesci bylo vypnuto několik sněžných děl a do dalších nastříkána montážní pěna.


Únor 2009 - Před vchodem do běžeckého areálu Vesec shořelo několik mobilních toalet, čímž vznikla škoda za 140 tisíc korun. Pravděpodobnou příčinou požáru byl vandalismus.


- Nejvyšší kontrolní úřad podal trestní oznámení v souvislosti s postupem města Liberce a Technické univerzity v Liberci při přípravě sportovišť. NKÚ při kontrole dospěl k závěru, že se "neznámý pachatel" dopustil podvodu, úvěrového podvodu, porušování pravidel hospodářského styku a porušování pravidel při správě cizího majetku v řádu desítek milionů korun.