Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Příprava Procházkovy vraždy znovu před soud

Archiv

Rozhodl o tom dnes pražský vrchní soud. V odvolacím jednání zrušil březnový rozsudek krajského soudu, který muži vyměřil 12 let vězení, a případ mu vrátil k novému projednání.


Podnikatel Minařík podle obžaloby dlužil svému příteli Procházkovi přes 4,5 milionu korun, na jeho zavraždění si prý najal bývalého profesionálního vojáka Martina Keremidčieva. Ten o údajné zakázce od Minaříka řekl koncem loňského ledna policistům. Dal jim také pušku, kterou prý od obžalovaného dostal.


Minařík údajně Keremidčievovi slíbil za vraždu Procházky 100.000 korun a za práci na přípravě zločinu mu poskytoval několikatisícové částky. Keremidčiev se prý obrátil na policii ze strachu, aby ho Minařík nezlikvidoval, kdyby Procházka mladší zůstal na živu. Minařík, kterému hrozilo až 15 let odnětí svobody, však objednání vraždy popírá.


Podle spisu Minařík kontaktoval Keremidčieva loni v létě a nejdříve po něm chtěl, ať unese otce Procházky mladšího. Jako výkupné za Tomislava Procházku staršího by údajně požadoval 30 milionů korun. Zanedlouho ale Minařík údajně změnil plán a přál si, aby Keremidčiev unesl Procházku mladšího. Keremidčiev Minaříkovy plány odmítl jako neproveditelné. Až pak si prý obžalovaný objednal vraždu Procházky mladšího a Keremidčievovi obstaral opakovací vojenskou pušku s 19 náboji, která člověka dokáže usmrtit na vzdálenost až pět kilometrů.


Rodinná firma Procházkových se zabývá například výstavbou sítí mobilních operátorů a výrobou tvárnic. V první polovině 90. let skončili oba Procházkové ve vězení za pletichy při veřejných dražbách. V roce 1999 zatkli kriminalisté Procházku mladšího pro podezření z vraždy ředitele liberecké akciové společnosti Limas Ludvíka Petružely. Vinu mu ale neprokázali.