Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Případ dětské narkomanie soud řeší už přes rok

Archiv

Kopeckému hrozí osm až dvanáct let vězení. Podle spisu při obchodech s pervitinem získal přes 370.000 korun a kupovala ho od něj i dvanáctiletá dívka.


Proces měl skončit dnes, soudkyně Olga Fričová ho ale již poněkolikáté odročila. Kopecký se tentokrát omluvil pro nemoc, podle lékařského potvrzení má angínu. Zdravotní problémy doložené řádnou neschopenkou mu nedovolily přijít k soudu již loni v říjnu. Začátkem července chyběla k uzavření případu výpověď posledního důležitého svědka. Fričová ho chtěla vyslechnout právě dnes.


"Procesy, v nichž figurují drogy, trvají většinou dlouho," upozornila soudkyně.


Podle předního drogového experta Jiřího Vacka chybí drogově závislým jakýkoli pocit odpovědnosti.


"Závislý vidí už jen jedinou svou povinnost - sehnat si drogu," upozornil Vacek.


Navíc se svědectví u soudu bojí, poněvadž se tam může zjistit, že drogy nejen bral, ale také je dál prodával. Vacek pamatuje několik procesů, při nichž se ze svědků stali spoluviníci obžalovaných. Kopecký prodej drog při předchozích hlavních líčeních popíral. Jde o pomstu nebo o omyl, tvrdil o výpovědích svědků na policii. Řada z nich pak při hlavním líčení uvedla, že ho jako dealera nepoznává.


Podle obžaloby Kopecký prodával pervitin i dvanáctileté dívce. První dávku jí dokonce píchnul sám do žíly, když ještě neuměla s injekční jehlou zacházet. V době, kdy dívce chyběly na drogu peníze, jí navíc dal jeden gram pervitinu výměnou za soulož.


"Také ona při hlavním líčení vypověděla, že Kopecký není člověk, od něhož dostávala drogy. Policistům však dříve říkala opak," konstatovala Fričová. Z těžké závislosti na drogách se dívka třikrát léčila. "Heroin prý už nebere, pervitin ale občas ano," prohlásila soudkyně.