Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Přihrála si ODS další malou domů?

Archiv

Liberecký kraj, ovládaný koalicí ODS a ČSSD, zaplatí Kalendáři Liberecka za knihu bezmála dva miliony korun. Květa Vinklátová, majitelka libereckého nakladatelství Knihy 555, ovšem upozornila, že náklady na výrobu publikace se pohybují okolo 800.000 korun.


"Zakázka je předražená," prohlásila Vinklátová.


Mluvčí Libereckého kraje Linda Futerová  vysvětlila, že radní se pro Kalendář Liberecka rozhodli znovu poté, co se předchozí dvě knihy setkaly s velice kladným ohlasem. Vinklátové i ostatním čtyřem nakladatelům ovšem vadí, že ani jednoho dlouhodobě Liberecký kraj neoslovuje a Kalendář Liberecka získal zakázku bez výběrového řízení.


"Není to poprvé, a proto jsme se spojili. Jsme připraveni stěžovat si na Úřadu pro hospodářskou soutěž i u Evropské komise na způsob využívání prostředků z programu INTERREG IIIA., o než chce kraj na publikaci žádat. Když už se mají evropské peníze čerpat, pak slušným způsobem," uvedla Vinklátová.


Skupina pěti nakladatelů napsala otevřený dopis hejtmanovi Libereckého kraje Petru Skokanovi. Chtějí, aby zakázku prošetřil a napravil chybu.


"Zatím jsem žádný dopis nedostal. Až se tak stane, pak ho prostuduji a určitě pisatelům odpovím," řekl Skokan.


Spolumajitel Kalendáře Liberecka Pavel Michal nevidí na zakázce nic špatného.


"Zřejmě má kraj s naší prací dobré zkušenosti. Už jsme pro něj v minulosti připravili dvě úspěšné publikace," řekl.


Obrazovou knihu o hradech a zámcích v Libereckém kraji napíše architekt David Vávra. Publikace vyjde během příštího roku. Kraj si u vydavatele objednal 3000 výtisků s textem ve čtyřech jazycích.