Dnes je 19. 09. 2024
svátek má Zita

Při Vítání ptačího zpěvu viděli lidé i velké vzácnosti

Archiv

Kvůli rychlému přechodu ze zimy do teplého, téměř letního počasí hnízdí v současné době v Česku více druhů ptáků, než je ke konci dubna obvyklé. to dnes řekl ornitolog ze Severočeského muzea Martin Pudil.


"Z teplých krajin přiletěly některé druhy již před 15. dubnem, zatímco jindy se objevují až na přelomu dubna a května. Dříve se vrátili například bramborníčci nebo krutihlavové," dodal Pudil.


Při dnešním pozorování a poslouchání ptáků v čtyřhektarovém lesíku Opičák na okraji Liberce a na blízkých loukách se 20 účastníků vycházky setkalo přibližně s 30 druhy ptáků. Šlo například o kvíčaly, špačky nebo skřivany. "Největší vzácností byl pro nás ale nádherně zbarvený koroptví sameček. Vykoukl trávy u letiště v Ostašově, když jsme sledovali luční ptáky. Koroptve se z krajiny ztrácejí kvůli jejímu zemědělskému obhospodařování a vymýšlejí se dokonce programy na jejich záchranu," upozornil Pudil.


Lesík Opičák koupil v roce 2006 Český svaz ochránců přírody, aby se tam nemohla rozšířit průmyslová a obchodní zóna nebo letiště. V tůních Opičáku se rozmnožují ropuchy, skokani hnědí a štíhlí nebo čolci. V křovinách se ukrývají a hnízdí vzácní ptáci jako třeba drozd cvrčala, žluva hajní či strakapoud velký.


Na bývalých loukách kolem Opičáku stojí nyní velké obchodní komplexy, sklady a výrobní haly. Další tam vyrůstají. "Ptáci, kteří tam v minulosti žili, většinou úplně zmizeli," podotkl Pudil.


V sobotu ráno se Vítání ptačího zpěvu odehrávalo u Lemberka. Přišlo tam zhruba 50 lidí, polovinu z nich tvořily děti. "U Lemberka žijí ledňáčci. Jednoho jsme chytili do sítě a okroužkovali, abychom věděli co nejvíce o jeho pohybu. Také ledňáčci patří mezi ohrožené druhy. Na rozdíl od koroptví jich ale přibývá. Okroužkovali jsme i konipasa horského. Slyšeli jsme žluny zelené, pěnice černohlavé nebo budníčka menšího. U Lemberka jsme zaznamenali asi 30 druhů ptáků, což je pěkné číslo," shrnul Pudil.


Další Vítání ptačího zpěvu se v Libereckém kraji chystá na příští dva víkendy. Za týden se uskuteční v Českém ráji a za dva týdny v Českém ráji a na Českolipsku. Ornitologové se s veřejností nevydávají do přírody pouze na jaře. Na podzim je čeká tradiční Festival ptactva, zaměřený především na pozorování.