Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Při řezání popadaných stromů se zranil na Českolipsku hasič

Archiv

Při řezání popadaných stromů ze silnice mezi obcemi Dubá a Ždírec se na něj zřítil strom. ČTK to řekla mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Ivana Michalíčková.


"Pád stromu zavinil další poryv větru, muže odvezli záchranáři zdravotnické služby do nemocnice v České Lípě," dodala. Mluvčí českolipské nemocnice řekl, že hasič je nyní ve stabilizovaném stavu na chirurgické jednotce intenzivní péče.


Hasiči zasahovali v kraji přes víkend kvůli větru celkem u 250 událostí. Odstraňovali polámané a vyvrácené stromy a polámané sloupy vedení elektrické energie. Osm stromů se zřítilo přímo na rodinný dům a jeden zasáhl zaparkované auto. Kvůli ucpané kanalizaci museli také čerpat vodu ze zaplavených komunikací, zatopených sklepů a rovných střech mateřských škol. Přibližně v 25-ti případech sundávali uvolněnou střešní krytinu a pomáhali upevňovat plechy na střechách rodinných domů i veřejných budov. "Situace se uklidnila až v neděli okolo 19:00 hodiny," podotkla mluvčí s tím, že likvidace spadaných stromů je zaměstnává i dnes.


Loňský orkán Kyrill připravil hasičům ještě dramatičtější okamžiky. Tehdy zasahovali během dvou dnů pětsetkrát a jeden profesionální hasič při tom přišel o život. Také odstraňoval s kolegy polámané stromy ze silnice u Slunečné zasáhl ho padající strom. Muž podlehl na místě následkům zranění.