Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Prezident Klaus dnes přijel podpořit senátního kandidáta Skokana

Archiv

Ve městě se zastavil po poledni cestou do Drážďan, kde se dnes zúčastní konference ministerských předsedů německých spolkových zemí a večer zahájí česko-německé dny kultury.


"Přijel jsem, abych mu vyjádřil podporu v tom, o co usiluje," řekl novinářům prezident. Na otázku, proč svou návštěvu zkrátil, odtušil, že to není pravda, že počítal skutečně jen s krátkým setkáním. Skokan však krátce před tím potvrdil, že měl původně s prezidentem navštívit i základní školu a penzion pro seniory, z časových důvodů se ale setkání zkrátilo. Prezident tak v doprovodu Skokana prošel nejfrekventovanější českolipskou ulicí směrem k náměstí a pak zasedli ke krátkému obědu.


Návštěva prezidenta vyvolala ve městě velký rozruch, řada lidí nevěřila, že skutečně vidí hlavu státu. "To mi nikdo nebude věřit," poznamenal prodavačka jednoho z obchodů a rychle si Klause fotila mobilním telefonem. Prezidenty na jeho procházce zastavovali lidé a také školáci. Negativní ohlasy byly spíše výjimkou. "Takhle vypadá nadstranický prezident?" vykřikla jedna z kolemjdoucích. Podobná reakce však byla spíše výjimkou.


Hlavním tématem setkání byla podle Skokana situace v ODS a jak z ní ven. "Sám bych osobně uvítal, kdyby nejen Mirek Topolánek, ale celé vedení strany složilo své funkce, přestože jejich mandát končí až na jaře příštího roku," řekl ČTK Skokan. Svých funkcí by se podle něho měli vzdát nejlépe ještě před prosincovým kongresem. Nebrání jim znova kandidovat, ale bude podle něho na účastnících komu hlas dají a komu ne. Sám by nejraději na místě předsedy viděl Pavla Béma nebo některého z hejtmanů, kteří by podle něho byli zárukou, že se do politiky opět vrátí slušnost a korektnost.


Liberecký hejtman není první, koho Klaus, bývalý předseda ODS, před druhým kolem senátních voleb podpořil. Už ve středu se zúčastnil v Praze koncertu na podporu kandidátů ODS před druhým kolem senátních voleb. Tajemníka prezidenta Ladislav Jakl ve středu připustil, že Klaus zřejmě do konce týdne podpoří ještě další senátní kandidáty občanských demokratů. Na hlavu prezidenta se ale kvůli tomu snesla velká kritika ze strany sociálních demokratů.


O křeslo v Senátu se na Českolipsku utkalo sedm kandidátů. Skokan postoupil do druhého kola, když získal 32,11 procenta hlasů. Jeho protikandidát sociální demokrat Kapoun získal podporu 27,76 procenta voličů. Také on využil pozornosti, kterou vyvolala krátká prezidentova návštěva, v době oběda tak několikrát náměstím projel automobil, který vyzýval lidi, aby Kapouna přišli podpořit i ve druhém kole.