Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Přestavba frekventované křižovatky u Okrouhlé přijde na 30 mil.Kč

Archiv

Na místě dnes nepřehledné a nevyhovující křižovatky vzniknou dva malé kruhové objezdy, silnici čeká rozšíření a úprava parametrů, řekl  náměstek ředitele libereckého Ředitelství silnic a dálnic Jan Stach.


Podle vedoucího oddělení dopravních nehod policie v České Lípě Staši Zikmunda není křižovatka místem vážných dopravních nehod, nevyhovuje ale potřebám moderní dopravy.


"Je nepřehledná a špatně značená, lidé se tam často dostávají do protisměru, havárie jsou tam na denním pořádku," řekl řidič z nedalekého Nového Boru, který tudy jezdí denně.


V budoucnu by se křižovatka měla stát výchozím bodem plánované přeložky silnice 1/9, která má obejít Českou Lípu a tranzitní dopravu, která dnes prakticky projíždí městem, odvést zcela mimo zástavbu. Zhruba 16 kilometrů dlouhá komunikace by se do původní trasy měla vrátit u Sosnové, kde se buduje mimoúrovňová křižovatka.


"Předpokládáme, že by se komunikace mohla začít stavět v horizontu zhruba deseti let," řekl Stach.


Podle Zikmunda je nejproblematičtějším úsekem trasa mezi Novým Borem a Českou Lípou, kde často dochází k dopravním nehodám. Rovná, před pár lety opravená silnice, svádí k rychlé jízdě, denně po ní ale projíždějí tisíce automobilů.


"Problematický je také příjezd do České Lípy, kde v posledních letech vznikla podél trasy řada nákupních center," řekl Zikmund.


Světelné křižovatky, které umožňují příjezd k centrům, zpomalují podle něho dopravu, a tak se na silnici tvoří kolony.


Přestavba křižovatky v Okrouhlé a výstavba mimoúrovňového křižování v Sosnové nejsou jedinými akcemi na silnicích prvních tříd na Českolipsku. Ředitelství silnic a dálnic souběžně financuje další opravy za desítky milionů korun. Rekonstrukcí procházejí úseky silnice I/9 v Zahrádkách a ve Svoru, kde se na hlavním tahu rovněž opravuje most.