Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Přední evropští rallyecrossaři se podesáté sejdou v Sosnové

Archiv

Nejvíc přihlášek se pořadatelům sešlo v královské divizi I, v které by se mělo objevit 30 vozů. Kategorie nejsilnějších speciálů však nepatří z českého pohledu mezi nejúspěšnější. Divizi I totiž panují severští jezdci v čele s třináctinásobným evropským mistrem Kennethem Hansenem.


V Sosnové by však měl zvýšenou pozornost poutat Pavel Koutný, jenž by se měl premiérově představit za volantem vozu Škoda Fabia. S ambicí zaútočit na vedení v evropském šampionátu odstartuje do víkendového klání Roman Častoral v divizi II. Na domácí půdě mu k tomu stačí jediné - porazit dosavadního lídra Švéda Mattiase Thörjessona. Po dvou závodech oba borce, jezdící s Opelem Astra OPC, dělí pouhý bod.


"S vozem postaveným speciálně pro letošní sezonu jsem po závodech v portugalské Lousadě a francouzském Mayenne naprosto spokojený," řekl Častoral.


Na trati v Sosnové si devětadvacetiletý závodník odbude letošní domácí premiéru. Kvůli silnému dešti pořadatelé minulý víkend zrušili závod mezinárodního mistrovství republiky v Sedlčanech. Podobně je na tom i Jaroslav Kalný, který je také v průběžném pořadí druhý. Trojnásobný kontinentální šampion ale ztrácí na vedoucího muže nejslabší divize IA Belgičana Michaela de Keersmaeckera deset bodů.


Program ME začal v Sosnové pátečními technickými přejímkami, závodit se však začne až v dnes, kdy jsou od 11:00 na programu volné tréninky. V 16:30 odstartují první rozjížďky, druhé a třetí poté budou následovat v neděli dopoledne a odpoledne. Finálové jízdy začnou v 15:40.


Průběžné pořadí ME:


Divize I:


1. Larsson (Nor./Škoda Fabia) 37 bodů, 2. K. Hansen (Švéd./Citroën C4) 35, 3. Bermingrud (Nor./Citroën Xsara) 30.


Divize II:


1. Thörjesson (Švéd./Opel Astra) 35, 2. Častoral (ČR/Opel Astra) 34, 3. Ericson (Švéd./Honda Civic) 24, ...12. Kotek (ČR/Honda Civic) 9.


Divize IA:


1. De Keersmaecker (Belg./Opel Corsa) 40, 2. Kalný (ČR/Peugeot 206) 30, 3. Groblewski (Pol./VW Polo) 29, ...6. Veverka (ČR/Peugeot 206) 20, 8. Čermák (ČR/Škoda Fabia) 17, 12. Vimmer (ČR/Peugeot 206) 11.