Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Pražský soud zahájil insolvenční řízení v Crystalexu

Archiv

Informaci zveřejnil dnes krátce před 15:00 insolvenční rejstřík na www.justice.cz. Majetkově spjatá společnost Porcela Plus je přitom v insolvenci už od pátku 19. září. Vedení obou firem dnes od rána jedná s věřitelskými bankami o možnostech restrukturalizace společnosti a řešení jejích problémů s nedostatkem provozního kapitálu.


Zahájení insolvenčního řízení chrání firmy před nároky věřitelů a dává jim čas a prostor najít řešení. Často však končí prohlášením konkurzu. Soud má nyní 15 dní na to, aby rozhodl, zda firmy splňují podmínky pro prohlášení úpadku. "Přes zahájení řízení se stále vedou jednání s věřitelskými bankami a akcionáři s cílem zachovat výrobu ve stěžejních provozech," řekl dnes ČTK mluvčí koncernu Karel Samec. Přes tato ujištění se na Karlovarsku, Českolipsku i v dalších regionech obávají propouštění.


Koncern BCT a Porcela Plus je podle novoborského podnikatele a majitele sklárny v Harrachově Františka Novosada první velkou obětí finanční krize. "Jsem přesvědčen o tom, že nebude poslední," řekl dnes ČTK. Skláři i porcelánky se podle něho musí vyrovnávat s levnou konkurencí z asijských zemí a silnou korunou. Finanční krize na americkém trhu, který je tradičně hlavním odbytištěm českého skla, pak dostala skupinu do neřešitelné situace, kdy jí chybí provozní kapitál.


Podle Samce jen loni silná koruna připravila BCT na tržbách o 370 milionů korun. "Za prvních osm měsíců letošního roku se ale kurzové ztráty blíží 750 milionům korun," upozornil Samec. Problémy podniku zhoršují rostoucí ceny plynu a elektřiny a především úvěrové zatížení. Celá skupina je podle něho zatížena úvěry téměř čtyři miliardy korun. Čtyři roky firma jednala o jejich restrukturalizaci a na konci loňského roku se věřitelé shodli na vydání dluhopisů. "To se už ale kvůli krizi na finančních trzích neuskutečnilo," zdůraznil Samec.


Skupina BCT je největším českým výrobcem užitkového skla. Zaměstnává přes 5000 lidí, přičemž od roku 2004 prošla důkladnou restrukturalizací a propustila na 2000 zaměstnanců. V loňském roce uskutečnila zakázky za zhruba 5,5 miliardy korun. Polovinu akcií ve skupině ovládají podnikatelé Radovan Květ a Jan Souček, 49 procenta vlastní stát a zbylé procento ČSOB, která podíl státu spravuje. V majetkově propojené Porcele Plus, která zaměstnává kolem 2000 lidí, vlastní stát dokonce 65 procent akcií a zbytek ovládají Květ a Souček. Přesto stát podle týdeníku Euro odmítl firmy převzít a pomoci při jejich záchraně.


Podle insolvenčních návrhů dlužily obě společnosti BCT a Porcela Plus k 31. srpnu svým dodavatelům přes 2,9 miliardy korun, dalších 1,8 miliardy představovaly úvěry. Ke stejnému datu disponovaly majetkem v hodnotě 5,576 miliardy korun. Koncern, který zaměstnává 7000 lidí, postupně nechal zahájit insolvenční řízení ve svých společnostech - Sklárny Kavalier Sázava, Crystalex Nový Bor, Sklo Bohemia Světlá nad Sázavou a Sklárny Bohemia Poděbrady, Karlovarský porcelán. Po 17:00 zbývala mimo řízení jen Concordia.