Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Pozice ODS ve velkých městech v Libereckém kraji oslabila

Archiv

V Jablonci dokonce dvě nejsilnější strany dělí jen zhruba pětiprocentní rozdíl a jediný mandát. Menší podporu získali podle serveru www.volby.cz občanští demokraté i v České Lípě, v Semilech skončili s 15 procenty hlasů až druzí.


ODS v krajském městě volby vyhrála stejně jako před pěti lety. Se ziskem 28,89 procenta hlasů a 12 mandáty ale spokojena není. Těsně za ní skončila s 20,98 procenta hlasů SOS pro Liberec a v devětatřicetičlenném zastupitelstvu má devět mandátů.


"Takový úspěch SOS jsem nečekal, vyjednávání o koalici nebude snadné," řekl bezprostředně po zveřejnění výsledků ČTK liberecký primátor a lídr kandidátky ODS Jiří Kittner.


V Liberci navíc hrozí, že pokud by se ostatní strany proti ODS spojily v koalici, získaly by v zastupitelstvu i bez komunistů nadpoloviční většinu. Sociální demokraté získali 14,31 procenta hlasů a šest křesel. Za nimi následuje Strana zelených, kterou podpořilo 11,33 procenta voličů a díky tomu získala čtyři mandáty. Unii pro sport a zdraví (USZ) dalo hlas 9,06 procenta voličů a teprve na šestém místě skončili komunisté, které podpořilo 8,76 procenta voličů. Do zastupitelstva se ještě dostalo SNK ED. Voleb se zúčastnilo 38,68 procenta voličů.


Také v Jablonci nad Nisou zvítězila v komunálních volbách ODS, která získala 32,11 procenta hlasů, a tím si zajistila 11 křesel v třicetimístném zastupitelstvu. Před čtyřmi lety byla ale podpora strany o čtyři procenta vyšší. Překvapením byl volební výsledek sdružení Domov nad Nisou, které získalo 27,75 procenta hlasů a obsadí deset míst v zastupitelstvu. ČSSD tam bude mít jen tři zástupce, protože ji volilo jen 9,84 procenta Jablonečanů. Tři zastupitele budou mít i komunisté, jen dva SOS a jednoho SNK Evropští demokraté. Nejvíce hlasů získala současná senátorka Soňa Paukrtová, která byla lídrem kandidátky Domov nad Nisou, a navíc opět kandidovala a postoupila do druhého kola senátních voleb. Oba výsledky ji potěšily. Pokud by se ale dostala do Senátu, přijala by ve vedení města nejvýše funkci radní. Sdružení Domov nad Nisou má předběžnou koaliční dohodu s SOS a SNK ED.


ODS podle nynějšího starosty Jiřího Čeřovského zatím takovou dohodu nemá. Čeřovský, který také postoupil do druhé kola senátních voleb, by chtěl pracovat jen v zastupitelstvu.


I v České Lípě letos stejně jako v roce 2002 vyhrála ODS. Díky zisku 35,34 procenta hlasů získala 11 mandátů v zastupitelstvu. To je ovšem o dva méně než před čtyřmi lety. Kandidátku, jejímž lídrem byl tehdy současný liberecký hejtman Petr Skokan, volilo 41,54 procenta voličů. Už v noci zahájila ODS vyjednávání o koalici s dalšími stranami. ČTK to dnes řekla starostka Hana Moudrá, která byla lídrem kandidátky občanských demokratů.


Na druhém místě skončila se 14,96 procenta hlasů a čtyřmi mandáty ČSSD a za ní na třetím místě je KSČM, které dalo svůj hlas 12,57 procenta voličů, díky tomu získali komunisté tři místa v pětadvacetičlenném zastupitelstvu. Stejný počet zastupitelů bude mít i Strana zelených, i když ji podpořilo jen 10,08 procenta voličů. Ve volbách ještě uspěla SOS pro Českou Lípu, Unie pro sport a zdraví a SNK ED.


Nové tváře ovládnou zřejmě semilskou radnici. Nejvíce hlasů, 28,59 procenta, dali totiž voliči poprvé kandidujícímu sdružení Volba pro Semily. V novém zastupitelstvu bude mít celou třetinu z 21 mandátů. Na druhém místě skončila ODS s 15 procenty hlasů a třemi místy v zastupitelstvu. Výrazným debaklem skončily volby pro SOS, která před čtyřmi lety v Semilech vyhrála s podporou 21,84 procenta voličů, tentokrát je volilo jen 8,5 procenta lidí a získala pouhé dva mandáty. Tři křesla připadnou i Sdružení SNK ED, Strany zelených a Nezávislých kandidátů, po dvou postech budou mít komunisté a Unie pro sport a zdraví (USZ). Jen jednoho zástupce bude mít na semilské radnici sociální demokracie. K volbám přišlo na Semilsku, kde je tradičně nadprůměrná účast, 50,92 procenta oprávněných voličů, o zhruba půl procenta více než před čtyřmi lety.