Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Požár v lese u Bělé

Archiv

Požár začal v pondělí kolem 17:00 ve stráni nad bělskými papírnami. Nejdříve hořela tráva, pak se oheň přenesl do mladého smíšeného lesa.


Podle odhadů hasičů oheň zasáhl zhruba pět hektarů lesa a způsobil škody kolem 250.000 korun. Vyšetřovatelé ale budou dnes rozsah škod ještě upřesňovat, stejně jako příčinu. Podle předběžných závěrů hasičů mohl požár vzniknout nedbalostí, například odhozením nedopalku cigarety do suchého porostu. Zásah hasičů komplikoval kopcovitý terén. Na místě pracovalo večer kolem 80 hasičů jak z Mladé Boleslavi, tak z dalších měst ve středních Čechách i na Českolipsku. S hašením pomáhali i dobrovolníci. Teprve pozdě večer dostali hasiči oheň pod kontrolu a celou noc na místě dýmající ohniska dohašovali a hlídali.


"Už to tam jenom doutná. Ale hasiči to musí nyní celé projít a kouřící hromady vyšší hrabanky nebo pařízky prohrabat a odkopat. Je to taková zoufalá mravenčí práce, ti kluci se tam hrabou v popelu a chodí v kouři," řekl mluvčí.


Pokud se situace nezhorší, hasiči budou na místě až do brzkého odpoledne. Lesní požár likvidovali hasiči na stejném místě i před několika lety. Na požářišti pak lesníci vysadili nový les, který nyní padl za oběť novému požáru.