Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Požár autobazaru v České Lípě mohl zavinit žhář i zkrat

Archiv

Vyšetřovatelé zatím žádnou z těchto možností nevyloučili, řekla dnes ČTK mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Iva Michalíčková. Oheň podle odhadů způsobil škodu za 20 milionů korun a jeho vyšetřování převzali kriminalisté.


Pokud objekt skutečně někdo podpálil, nebude to pro majitele autobazaru poprvé. Podle hasičů patřil zničený sklad a autobazar stejnému člověku, jako skladová hala v Zákupech na Českolipsku, kterou 26. srpna podpálil nad ránem neznámý žhář. Také v této budově byly uskladněny barvy, ředidla a chemické látky. "Škody ale byly výrazně menší, majitel je odhadl na 1,1 milionu korun," dodala Michalíčková.


Požár v areálu autobazaru byl hasičům ohlášen deset minut před třetí hodinou ranní. Českolipští profesionální hasiči pak na místě našli dřevěný objekt skladu, který doslova stál v jednom plameni. Na místo bylo vysláno dalších šest jednotek dobrovolných hasičů z okolí České Lípy. "Oheň se jim podařilo dostat pod kontrolu několik minut před půl čtvrtou," řekla Michalíčková. Kolem 09:30 byl areál uhašen a předán majiteli a vyšetřovatelům.


Ve skladu, který prakticky lehl popelem, bylo podle výpovědi majitele velké množství těsnícího materiálu a barev. "Byly tam i tři osobní vozy, sněžné skútry, terénní tříkolky a další vybavení," vyjmenovala mluvčí hasičů. Žár navíc poškodil 18 vozů zaparkovaných venku, dva z nich zcela shořely. "U ostatních teplo poškodilo v různém rozsahu především plastové části," dodala Michalíčková.