Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Povodňový stav i na Českolipsku

Archiv

Na většině míst odpoledne platil pouze první povodňový stupeň. Řeky totiž po poledni začaly většinou klesat. Teploty se mnohde dostaly pod bod mrazu, hladiny řek by proto měly klesat i nadále.


Druhý stupeň povodňové aktivity platil i na Českolipsku, kde se rozvodnily potoky  v Novém Oldřichově a v Kunraticích u Cvikova.


V Novém Oldřichově potok zatopil zahrady a hlavní silnici a hasiči dávali pozor, aby se na něm netvořily přehrady z naplavenin. Také v Kunraticích rozvodněná Svitávka zaplavila místní silnici, zahrady a louky. Na místě zajišťovali bezpečnost dobrovolní hasiči. Po 13:00 druhý stupeň v Kunraticích zrušili.


Ve Cvikově se voda v potoce držela v korytě a na prvním stupni, ale nestačila ji odvádět kanalizace. Voda proto zaplavila některé sklepy. V Lindavě u Cvikova pracovníci tamního ústavu sociální péče pro mládež, který leží blízko vody, dopoledne balili věci pro případ, že by ústav museli opustit. Voda je z ústavu vyhnala již v roce 1997, a proto zde situaci nepodceňují.


V Libereckém kraji odpoledne první stupeň vodohospodáři evidovali na Lužické Nise v Liberci a Hrádku nad Nisou, Tiché Orlici v Lichkově, Jizeře v Železném Brodě a na potoku v Mníšku u Liberce. Z moravských řek byla mírně zvýšená jen hladina Svratky v Borovnici. První stupeň platil i v povodí Vltavy, kde se zvýšila hladina říčky Vydra v Modravě a Otavy v Rejštejně.