Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Porušování zákona podpořila zákupská radnice

Archiv

"Stále hřiště sledujeme, i lidé z okolí jsou ve střehu a čekají, zda město kácení neobnoví," dodal předseda občanského sdružení Zákupská iniciativa Dušan Skočík.


Zákupská radnice se rozhodla pokácet 106 vzrostlých topolů a jednu břízu, protože překážejí výstavbě atletického areálu. Kácení začalo i přesto, že řízení o povolení jejich likvidace ještě neskončilo. Podle Mladé fronty Dnes  radnice s pokácením stromů spěchá. Město totiž musí do konce roku atletický areál postavit, jinak mu hrozí, že bude muset vrátit patnáctimilionovou dotaci, kterou na stavbu hřiště dostalo.


"Nejvíc nás zlobí, že kácení začalo od nejmladších stromů," řekl Skočík.


Nepochopitelné je pro něj hlavně to, že nezákonný postup schválilo městské zastupitelstvo.


"Na zasedání dokonce zaznělo, že město raději zaplatí 150.000 korun pokuty, než aby muselo vracet dotaci," dodal muž, který je stejně jako mnoho dalších obyvatel města rozhodnut stromy v areálu bránit.


Že nezákonný postup schválilo zastupitelstvo, potvrdil MfD i zákupský radní Arnošt Beránek. "Raději budeme riskovat pokutu za nedodržení zákona, než abychom museli vracet 15 milionů korun. Usneslo se na tom i celé zastupitelstvo," řekl deníku a dodal, že stromy město pokácí, i kdyby se to mělo udělat v noci.


Likvidaci stromů schválil 27. září i Stavební úřad v Zákupech. Dosud ale běží lhůta, ve které se mohou účastníci řízení odvolat. Přesto už radnice pověřila kácením stromů vlastní technické služby. Městští zaměstnanci v pátek od rána stromy odstraňovali. Odpoledne museli ale na popud policie přestat.


"Případ nyní šetří Česká inspekce životního prostředí," řekl  operační důstojník českolipské policie.