Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Poplatky v Libereckém kraji zlepší zdravotní péči

Archiv

"Poplatky vyvolaly u lidí zbytečně velké obavy, protože se jim málo vysvětlovaly. Jejich vybírání však zatím nepřineslo větší problémy," prohlásil ředitel jilemnické nemocnice Jiří Kalenský. Třicet korun za návštěvu lékaře, 60 korun za den hospitalizace v nemocnici a 90 korun za ošetření na pohotovosti většina lidí uhradila a jen málokdo proti poplatkům protestoval.


"Moji pacienti jsou při placení slušní," řekla ČTK dětská praktická lékařka z Tanvaldu Jitka Michalíková. Na poplatcích zatím vybrala asi 14.000 korun. Příjmy z poplatků využije na nákup techniky, díky níž bude moci dělat v ordinaci například další testy a pacientům odpadne cesta na jiná zdravotnická pracoviště. "Z poplatků si vylepší ordinace i většina kolegů, s nimiž se znám. Snažím se, aby rodiče ušetřili a s dětmi ke mně nechodili zbytečně. Domluvím se s nimi a některé jednodušší případy vyřídíme po telefonu," konstatovala Michalíková. Díky poplatkům nechodí do její ordinace tolik lidí, což jí přineslo více času na práci s pacienty.


Praktický lékař pro dospělé Jiří Šnajdr z Jablonce také vloží příjmy z poplatků do péče o své pacienty. Měsíčně vybere kolem 5000 až 6000 korun.


"Během posledních dvou týdnů jsem byla u čtyř lékařů a u dvou dokonce opakovaně. Poplatky mně stály 150 korun. A zaplatila bych ještě více, ale když jsem šla k panu doktorovi pro nové prášky, poplatek mi odpustil. Řekl, že když mně prý první prášky nezabraly, tak druhá návštěva je vlastně něco jako reklamace," uvedla sedmdesátiletá žena z Jablonecka.


Kromě 150 korun za návštěvy u lékařů zaplatila seniorka dalších 150 korun za položky na receptech. Za léky navíc doplácela 400 korun. "K lékařům nechodím z dlouhé chvíli, bohužel tam musím kvůli horšímu zdraví a pro nové léky. Tři sta korun za poplatky během dvou týdnů je pro mě hodně peněz. Žiju sama a když zaplatím za bydlení, zůstanou mně na živobytí měsíčně necelé čtyři tisíce korun," upozornila žena.


Jablonecké nemocnici vynesou letos poplatky přibližně devět milionů korun - asi dvě procenta z celkových ročních příjmů. "Vybrané peníze vložíme například do obnovy zdravotnických přístrojů nebo rekonstrukce technického zázemí. Poplatky nám dluží asi pět procent pacientů. Pokud je nezaplatí, obrátíme se na vymahačské firmy," uvedla mluvčí jablonecké nemocnice Petra Krajinová.


Na pohotovosti v jablonecké nemocnici chodí o něco méně klientů než před zavedením poplatků. "Řada lidé s méně závažnými zdravotními problémy začala zvažovat, jestli zaplatí 90 korun na pohotovostech, nebo počká do druhého dne a v ambulanci či u obvodního lékaře je poplatek vyjde o 60 korun levněji," prohlásila Krajinová.


Nemocnice v České Lípě vybrala od ledna na poplatcích asi dva miliony korun. Peníze jí dluží necelých deset procent pacientů. "Větší problémy s placením ale nemáme, získané peníze vložíme do rozvoje nemocnice," řekl mluvčí nemocnice Petr Pokorný. Na vybírání poplatků přijala nemocnice čtyři nové zaměstnance. Po 1. lednu zaznamenali na pohotovostech úbytek pacientů, nyní jejich počet znovu ročte.


Českolipské nemocnici patří také velká lékárna. Pacienti si tam po 1. lednu kupují bez předpisu přibližně stejně léků jako v době, kdy se za položky na receptu neplatilo.


Nemocnice v Liberci získala od začátku roku na poplatcích bezmála 4,5 milionu korun, na pohotovostech lékaři zatím ošetřili zhruba stejně pacientů jako před 1. lednem.