Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Pomatenec chtěl postřílet hasiče

Archiv

Řekl to dnes mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Karel Boháč.


"Naše vozidlo zasáhly čtyři střely, další zřejmě proletěla prostorem kolem řidiče a skončila v protějším domě," uvedl Boháč.


Hasiči vyvázli úplně bez zranění, střelec ale později zranil zasahujícího policistu a přihlížejícího muže z okolí. Podle českolipské policejní mluvčí Ivany Balákové byl dnes dopoledne policista mimo ohrožení života. Z rány malorážkovým nábojem do nohy se uzdraví a neodnese si z ní dlouhodobé následky. Střelné zranění civilisty v třísle lékaři označili jako lehké a po ošetření ho propustili domů.


Když zásahová policejní jednotka vnikla kolem 21:30 do uhašené budovy, muž se zastřelil. Baláková konstatovala, že střelec zřejmě na hasiče, policisty a ostatní lidi útočil v pomatení smyslů. Jako zbraň si zvolil malorážku ráže 22 milimetrů, policisté v domě později objevili také pistoli zatím nezjištěné značky a ráže a torzo hlavně s uzávěrem. Zkoumají, jestli s nalezenými zbraněmi někdo v minulosti nespáchal trestný čin. Střelec je držel nelegálně.


"Zásah probíhal ve velmi vypjaté atmosféře, nevěděli jsme, jaké zbraně a jakou munici může pachatel použít," upozornila Baláková.


Střelec bydlel v rušné čtvrti v Hrubínově ulici, kde z jedné strany stojí rodinné domy a z druhé panelové. Hasiči plameny nakonec zlikvidovali z úkrytů za svými vozidly. Proti střelci nasadili rovněž vodní dělo a silným proudem vody ho vyhnali z prvního patra do přízemí, odkud měl mnohem horší přehled o dění kolem domu. Speciální zásahové jednotce severočeské policie pomohla rovněž silná halogenová světla, hasiči jimi střelce oslepovali.


Předběžná škoda na rodinném domě, kde útočník žil, se pohybuje okolo dvou milionů korun. Případ, kdy v Libereckém kraji po hasičích někdo při likvidaci ohně střílel, pamatuje Boháč pouze z 90. let minulého století. Do nebezpečí se tehdy záchranáři dostali také na Českolipsku - v Doksech.