Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Pomalovaný lupič přepadl čerpací stanici v Jablonném

Archiv

Když mu pokladní dala tržbu, zmizel, aniž jí ublížil. ČTK to dnes řekla policejní mluvčí Ivana Baláková.


Čerpací stanice stojí u rušné silnice I/13 Liberec - Děčín. Kolem ní ale nejsou žádné domy a terčem zločinců se stala již víckrát. "Pachatel benzinovou pumpu vyloupil v sobotu po 19:00. Kolik peněz si odnesl, nemůžeme uvést z bezpečnostních důvodů," dodala Baláková. V Libereckém kraji informovali letos policisté o pěti vyloupených čerpacích stanicích.


Zločinci odtamtud většinou nezmizeli s velkou kořistí, protože v pokladnách nechává personál málo peněz. Pokud kriminalisté pachatele vypátrají, hrozí jim za loupež dva roky až deset let vězení.


Českolipští policisté nyní dopadli trojici mladíků z Nového Boru, kteří před měsícem a půl přepadli čerpací stanici ve Cvikově. Jeden z nich vešel 23. února v noci dovnitř s pistolí, další dva čekali v autě. Čerpadlář odevzdal lupiči tržbu a vyvázl bez zranění. "Mladíci ve věku 19 let chtěli ve stejný den brzy ráno přepadnou i benzinovou pumpu v Sosnové - Ramši. Byla naštěstí zavřená," konstatovala Baláková.


Kriminalisté zatkli nedávno také pachatele letošní loupeže v Doksech. Odehrála se v neděli 10. února odpoledne a policisté získali z bezpečnostní kamery snímky obou lupičů. Zveřejnili je v médiích a lidé zločince poznali. Jeden z nich tehdy přiložil čerpadlářce zezadu na krk pistoli.


Další dvě loupeže na benzinových pumpách se staly letos v kraji v Tatobitech na Semilsku a v Turnově. V Tatobitech vystřelil neznámý zločinec do prodejny čerpací stanice. Pumpa již byla zamčená, zaměstnanec nechtěl lupiče pustit dovnitř a přivolal policisty. Pachatel měl na hlavě masku, kulka z jeho zbraně prošla dvojitým sklem čerpací stanice a vnikla do chladničky na nápoje.


Koncem ledna vyloupili neznámí zločinci čerpací stanici v centru Turnova. Jeden z nich vyhrožoval v noci obsluze pistolí a přinutil ji k vydání tržby. Druhý pachatel hlídal u dveří.


Loni skončila tragicky loupež v čerpací stanici v Liberci-Růžodole. V listopadu tam zatím nevypátraný muž zastřelil pokladníka.