Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Policisté zatkli zloděje, kteří kradli olovo za čtvrt milionu

Archiv

"Dopadeným mužům z Děčínska a Českolipska bylo mezi 18 až 29 lety. Hrozí jim až tři roky vězení." řekla mluvčí policie Baláková. Zloději by za 5000 kilogramů olověných ingotů dostali ve výkupně surovin přes 100.000 korun.


Z policejních statistik vyplývá, že v Libereckém kraji jsou krádeže barevných a ostatních kovů nejčastější právě na Českolipsku. Před několika měsíci způsobili zloději škodu 200.000 korun ve státním podniku Diamo Stráž pod Ralskem. V rozsáhlém areálu firmy, která na Českolipsku přestala těžit uran a zabývá se hlavně likvidací ekologických zátěží, vykradli dočasně odstavenou trafostanici.


Diamo patří na Českolipsku k častým terčům zlodějů barevných kovů. V druhé polovině loňského roku zmizely na území Diama měděné součástky a kovové kabely z velkého elektromotoru. Škoda tehdy přesáhla 600.000 korun a kriminalisté zloděje vypátrali. Před více než dvěma lety dopadli policisté dva muže poté, když v Diamu ukradli 70 metrů nerezového potrubí za 416.000 korun.


Předloni policisté zatkli na Českolipsku pět podezřelých z krádeže, při níž zmizelo z oploceného statku 650 metrů čtverečních hliníkové střešní krytiny a několik set metrů elektroinstalačních kabelů. Škoda dosáhla 160.000 korun.