Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Policisté vědí, kdo poničil českolipský památník pochodu smrti

Archiv

Z památníku vytrhali a do sběrny odnesli 17 bronzových odlitků židovských hvězd, jeden svícen a několik desek se jmény obětí. Nic z ukradených pietních prvků se ale policistům nepodařilo najít. ČTK to ve středu řekl mluvčí českolipské policie Milan Bradáč.


"Tři dospělí pachatelé a jeden mladistvý odstranili bronzové hvězdy, svícen a desky ze symbolických náhrobků pravděpodobně s pomocí šroubováku a dřevěného topůrka," dodal Bradáč.


Komisař podezřelé obvinil z poškozování cizí věci a z výtržnictví. Zatím jim hrozí až dva roky vězení. Škoda na památníku však ještě není přesně stanovena a pokud by byla vysoká, mohla by horní hranice trestní sazby stoupnou až na tři roky vězení.


Památník se nachází v areálu Základní školy 28. října a první hvězdy z něj zmizely před polovinou ledna. Městští policisté po nich pátrali ve sběrných surovinách, ale neobjevili je. Zhruba po týdnu zloději ukradli z památníku i další bronzové prvky. Památník stojí na místě zrušeného židovského hřbitova od května 2004. Českolipská radnice ho vybudovala za 640.000 korun.


Podle Ireny Zemanové z městského odboru kultury vyjde rekonstrukce památníku na více než 600.000 korun. Zloději při vyrývání bronzových prvků poničili i hlavní kámen.


Památník připomíná 17 Židů, kteří zahynuli v České Lípě při pochodu smrti v roce 1945. Původně měli hroby v lese u Sosnové a v říjnu 1945 byly jejich ostatky přemístěny na malý židovský hřbitov. Komunisté ho však nechali v roce 1978 zbourat.