Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Policisté se střetli s vězni na hřišti; zákon prohrál

Archiv

Muži, kteří stojí na opačné straně zákona, se spolu ale tentokrát utkali při oficiálním fotbalovém zápase - vůbec poprvé v české a zřejmě i světové historii.


Ze střetnutí vyšel úspěšně tým odsouzených ze Stráže pod Ralskem s přiléhavým názvem Prison - anglicky věznice. Výhra 2:0 pro něj byla letošní první v českolipské lize neregistrovaných fotbalistů. Ve čtyřech předchozích utkáních vězni třikrát prohráli a jednou remizovali. "Dnes vyšla v novinách tabulka a při pohledu na naše poslední místo nám nebylo dobře," řekl ČTK ředitel strážské věznice František Vach.

Podle něj fotbalisté Prisonu v touze po úspěchu vypustili na hřišti duši. A jak je Vach motivoval? Pohrozil, že pokud znovu prohrají, propustí trenéra - vychovatele Pavla Mazance. "Ale on by to asi stejně nikdo jiný nedělal," žertoval Vach. S úsměvem bral zápas i zástupce ředitele českolipské policie Vladimír Hysek. "Naši kluci mají asi moc dlouhé přestávky na oběd," narážel na zřetelnou váhovou převahu týmu strážců zákona. Zápas se odehrával na tuzemské poměry ve vzácném duchu fair-play. Rozhodčí udělil pouze jednu žlutou kartu za ostřejší zákrok hráči Prisonu. Jednou přerušil hru kvůli protestům.

"Z vítězství nad policisty máme velkou radost, náš mančaft se teprve sehrává a trénujeme jenom na malém asfaltovém hřišti," prohlásil brankář Prisonu Lukáš Matela. Za stavu 1:0 při drtivém tlaku policistů chytil pět velkých šancí soupeře. V Prisonu hraje od doby jeho vzniku v roce 2002. "Ještě příští sezonu v mužstvu určitě budu, dovolenou ve Stráži jsem si trochu protáhl," dodal.

Aby strážští vězni mohli hrát fotbal, musejí se slušně chovat a nevyhýbat se práci. Každý si chce místo v mužstvu udržet a dostat se alespoň na pár hodin zpoza mříží ven. Na závěr letošní sezony chystá ředitel pro Prison jako odměnu zápas s nějakým atraktivním týmem. "O koho půjde, ještě nevíme. Musí to však být mužstvo, které se nás nezalekne," shrnul Vach.