Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Policisté obvinili starostu Nového Boru z přijímání úplatku

Archiv

Podle ověřených informací ČTK je stíhaným politikem starosta Nového Boru a krajský zastupitel za ODS Radek Nastič.


"Kriminalisté starostu zatkli ve čtvrtek přímo při převzetí úplatku a policejní rada dal státnímu zástupci podnět k jeho vzetí do vazby," uvedla mluvčí Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality AlenaVokráčková.


Podle ní měl třicetiletý politik dostat úplatek v souvislosti s prodejem městského majetku za téměř milion korun. Nový Bor je s 12.000 obyvateli pátým největším městem v Libereckém kraji.


Pokud policisté Nastiče dopadli přímo při přebírání úplatku a získali proti němu dostatek důkazů, tak je to na vyloučení z ODS, řekl předseda občanských demokratů v Libereckém kraji a předseda Senátu Přemysl Sobotka.


První místopředseda ODS Pavel Bém řekl, že se kauzou bude v úterý zabývat stranické grémium.


Nastičův případ není v Libereckém kraji jediným, kdy významný člen ODS čelí podezření z korupce. Vlivný liberecký podnikatel, spolumajitel stavební firmy Syner a prezident hokejového klubu Bílí Tygři Petr Syrovátko je obžalovaný z uplácení. Syrovátko údajně poskytl úplatek 315.000 korun, aby získal dvousetmilionovou zakázku na rozšíření liberecké nemocnice, a hrozí mu až pět let vězení. Syrovátko svou vinu popírá, policisté ho obvinili již v roce 2003.