Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

Policisté na Českolipsku kontrolovali, jestli řidiči nepili

Archiv

Policisté je zadrželi při velké bezpečnostní akci na Českolipsku. Odhalili také jednoho motocyklistu bez řidičského průkazu a udělili pět pokut za špatný technický stav vozidla a nedodržení povinné výbavy. ČTK to dnes řekla mluvčí českolipské policie Ivana Baláková.


"Zkontrolovali jsme celkem 140 motoristů, a to u frekventované výpadovky na Nový Bor a na Žandovsku. Na silnicích budeme i dnes v noci," dodala. První ze zadržených řidičů nadýchal 1,48 promile alkoholu a druhý 1,92. Policisté rozdávali motoristům při kontrolách jednorázové alkoholové testy a letáky, ze kterých se mimo jiné dověděli nejčastější místa a příčiny dopravních nehod v regionu.


Podle Balákové stoupá na Českolipsku počet nehod zaviněných alkoholem. Za první půlrok jich bylo 51, což je zhruba každá dvanáctá. Za loňské první pololetí se stalo 813 nehod a alkohol měl na svědomí každou patnáctou. "Při kontrolách jsme zadrželi letos 81 řidičů s alkoholem, vloni jich bylo za stejné období 49," upřesnila mluvčí.


Noční kontroly byly součástí projektu Víkend bez tolerance, ve kterém se policisté ve spolupráci s krajským úřadem zaměřují na alkohol za volantem. Vloni zkontrolovali téměř tisícovku řidičů, přičemž u 23 zjistili alkohol v krvi. Letos akce pokračují a navíc jsou častější, na Českolipsku už potřetí.