Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Poledňákové "krokodýli" pobavili půl milionu diváků

Archiv

Velkolepou oslavu provázela plánovaná i utajovaná překvapení, díky nimž se na happening dostal i statný, asi metrový varan.


"To proto, že skutečného krokodýla se nám nepodařilo sehnat," řekl provozovatel kina Radovan Novotný.


Scenáristka a režisérka Poledňáková na autogramiádě před představením  uvedla, že je příjemně překvapená, kolik lidí Krokodýli do kin přilákali.


"Nejvíc mne potěšilo, že film pro diváky neskončil odchodem z kina. Z ohlasů vím, že rodiče a děti si ještě po filmu dlouho povídali o svých zážitcích, o tom, co je dobré a co špatné. A přesně o tohle mi šlo," poznamenala.


Tvůrci filmu představili Krokodýli osobně asi ve 20 českých městech. Přestože film nemá být přímým pokračováním snímků Jak vytrhnout velrybě stoličku a Jak dostat tatínka do polepšovny, obávala se  Poledňáková, že budou diváci herecké výkony současných aktérů srovnávat.


"Zatím jsem se s tím však nesetkala," podotkla.


Novoborská oslava začala již před kinem, pro děti tam byla horolezecká lanovka. Na zpěváka Dana Nekonečného, který na oslavě vyzařoval svou energii a ještěra vzal do náručí, tam čekal dvojník. Přišel zatančit s místním dětským sborem Boráček a na laně se pak spustil od promítací kabiny na pódium. Nekonečný to nevydržel a k malým tanečníkům se přidal.


Novotný přiznal, že mu trnulo, když zpěvák jiskrami z římské svíce podpálil papírové konfety na jevišti.


"Toto skvělé kino jsme vybrali záměrně, již při regionální premiéře nás tu přijali nejoriginálněji," přiznal producent Miloslav Šmídmajer.


Úspěchy krokodýlů dnešní oslavou nekončí. Prestižní Mezinárodní filmový festival Montreal 2006, který slaví letos 30. výročí, zařadil snímek do sekce Focus on World Cinema (Pohled na světový film). Domácí diváci se zase mohou těšit na knižní podobu filmu, která vyjde tento týden.


"Najdou tam vše, co se do filmu nevešlo," dodala Poledňáková.


Hranice půl milionu diváků je snem většiny domácích filmařů. V dubnu se vyplnil s filmem Rafťáci režiséru Karlu Janákovi, který již před dvěma lety přilákat do kin 640.000 teenagerů na Snowboarďáky. Rekordmanem posledních osmi let co do počtu diváků je však Jan Svěrák, jehož Tmavomodrý svět z roku 2001 má na kontě 1,2 milionu domácích filmových fanoušků.